Belföld

A szabadságérzetről beszélt Vidnyánszky Attila az SZFE tanévnyitóján, szerinte sikerült kinyitni az egyetemet

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 12. 10:47

Nem mindenki vette át az aranydiplomát a Vidnyánszky-féle szabadságérzetben.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hétfői tanévnyitóján Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, mára sikerült „kinyitni" az intézményt: soha ilyen gyakorisággal és intenzitással külföldi alkotók nem voltak jelen, mint most, írja az MTI.

Vidnyánszky arról is beszélt, hogy az alap a szabad légkör biztosítása, hiszen szabadságérzet nélkül nem lehet alkotni, nem lehet komoly dolgokat létrehozni.

A tanévnyitó egyben díszdiploma-átadó ünnepség is volt. 

Mint arról beszámoltunk, visszautasították az aranydiplomájuk átvételét Vámos László ötven évvel ezelőtt végzett osztályának a tagjai, többek között Kútvölgyi Erzsébet, Lázár Kati és Egri Márta is. Levelükben kifejtették, hogy nem kérnek a Vidnyánszky Attila gyámsága alatt álló, modellváltó SZFE-ből.

„Az a Színház- és Filmművészeti Egyetem (korábban Főiskola), amelynek mi egykor növendékei voltunk, a döntés-előkészítés demokratikus szabályainak megkerülésével, a szakma, a hazai és nemzetközi közvélemény tiltakozása ellenére 2020. szeptember 1-én magánegyetemmé alakult. Az újjáalakult intézmény vezetői több alkalommal is határozottan elhatárolódtak az addig működő egyetem működési elveitől, szellemiségétől, és ezzel olyan értékeket tagadtak meg és romboltak le, amelyeknek a szellemében mi annak idején nevelkedtünk” – írták.

Majd így folytatták: Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink, és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb.

Nyitókép: Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány elnöke beszél a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén 2023. szeptember 11-én. Fotó:MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#szfe#vidnyánszky attila#színház és filmművészeti egyetem#freeszfe

Címlapról ajánljuk