Belföld

Lesújtó számok jöttek a tinédzserterhességekről Magyarországon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 11. 7:36

Ezer magyar tinédzser lány közül tizenhétnek születik gyermeke, miközben az uniós átlag hét körül van.

Magyarországon továbbra is lesújtóak a tinédzserkori gyermekszülés statisztikái. Itthon ezer tinédzser lány közül évente körülbelül tizenhétnek születik gyermeke, miközben az uniós átlag hét körüli

– mondta a Népszavának Husz Ildikó demográfus, szociológus.

2022-ben a 15-19 éves korúak körében 16,7 ezrelék volt a gyereket szülők aránya (azaz ezer tinédzser közül 16,7 szült), derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Ez az adat a rendszerváltás utáni időszakhoz képest nem rossz, hiszen 30 évvel ezelőtt kétszer ennyi volt a leányanyák száma, de összehasonlításban már nem ad optimizmusra okot: egyes nyugati országokban 2-4 ezrelék, az uniós átlag pedig 7 ezrelék körül van ez az arány.

A kutatások szerint főként az alacsony iskolai végzettségű, falvakban élő, rossz anyagi helyzetben lévők nőkről, lányokról van szó. 

Husz Ildikó azt mondta, hogy mindez nem romakérdés. A KSH adatai szerint a fiatalon szülő anyák 29 százaléka vallotta magát romának, 55 százalék nem romának. A népszámlálási adatokból az is látszik, hogy a roma lányok túlnyomó többségének ma már nem tizenévesen születik az első gyereke.

A KSH adatai szerint a fiatalkorú várandósok

  • 20 százaléka nem fejezte be az általános iskolát,
  • 67 százalékuk pedig legfeljebb nyolc osztályt végzett
  • 9 százalékuk szakmunkás végzettségű,
  • 5 százaléknak van érettségije
  • 79 százalékuk soha nem dolgozott,
  • 65 százalékuk leszakadó térségekben él,
  • 84 százalékuk 20 ezer főnél kisebb településeken él.

Mindennek elsősorban nem az az oka, hogy a leszakadó térségekben kevésbé lennének hozzáférhetőek a fogamzásgátló módszerek, vagy annyival alacsonyabb színvonalú lenne a szexuális oktatás.

„A fiatal anyák nagy része szándékoltan vállal gyereket Magyarországon, aminek a hátterében gyakran a családi minta áll, még akkor is, ha ennek ma már nincs meg az a támogatottsága, mint korábban” – mondta Husz Ildikó, aki szerint bár a leszakadt térségekben is terjed az a hozzáállás, hogy a fiatal maradjon fiatal, tanuljon, dolgozzon, mielőtt gyereket vállal, sok családban ezt nem tudják megvalósítani. Nincs meg a lehetőségük ahhoz, hogy az oktatásban tartsák tinédzser gyerekeiket, és az a támogató intézményrendszer sincs meg, ami segítené ebben őket.

Nyitókép (illusztráció): Jonas Gratzer/LightRocket via Getty Images

#Belföld#európai unió#magyarország#statisztika#gyerekvállalás#leányanya#szegénység

Címlapról ajánljuk