Belföld

A csepeli önkormányzat lapja szerint Németh Szilárd ötlete volt az iskolai Orbán-idézet

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 15:09

A csepeli önkormányzati lap szerint Németh Szilárd méltatlan helyzetbe hozta Orbán Viktor miniszterelnököt azzal, hogy kikerültek az idézetei a gimnázium falára.

A Csepeli Önkormányzat honlapja hosszú beszámolóban emlékezett meg a felújított Jedlik Ányos Gimnázium átadásáról, illetve az utána kitört botrányról.

A cikk „Méltatlan ünnepi beszéd” alcíme után írta azt Németh Szilárd rezsibiztosról, hogy az átadóünnepséget ő szervezte, az ő akarata volt érezhető a ceremónia minden mozzanatában. Azt is felrótták neki, hogy az ültetési rendet úgy alakították ki, hogy az általa előnyben részesített Fidesz frakció kapott az első sorban helyet. 

A csepeli alpolgármesterek, független és ellenzéki képviselők csak az összes többi budapesti meghívott mögött ülhettek le


– írták, illetve azt is megemlítették, hogy Németh a beszédében ekézte Borbély Lénárd polgármestert.

Arra is kitértek, hogy szerintük Németh Szilárd felelőssége volt az, hogy az iskolafelújítás ötmilliárd forint helyett végül 22,5 milliárd forintba került.

A végén tértek ki arra a botrányra, ami országos hírré tette az iskolaátadást. A gimnázium aulájában és tornatermében is Orbán Viktor miniszterelnöktől származó idézetek kerültek a falakra. Az önkormányzati portál szerint a kormányfőt – aki nem tudott erről – méltatlan helyzetbe hozták és mindez a rezsibiztos nevéhez köthető.

Mint írták: 

Az, hogy Németh Szilárd ezt provokációnak szánta, nem nehéz kitalálni. Talán úgy érezte, hogy megtépázott nimbuszát egy ilyen mély hízelgéssel tudja a miniszterelnök felé rendezni. De sokkal inkább kárt okozott vele.


Pár nappal később le is vették az idézetet tartalmazó táblákat az iskola falairól. Az iskolában elhelyeztek egy, a Jedlik újjáépítéséről megemlékező márványtáblát is, melyet Németh Szilárd mutatott be a közönségnek – a saját, márványba vésett nevével együtt.


Németh egyébként hétfőn reagált az Orbán-idézetekre, azt írta: „Egyetértek az igazgató úr és a tankerület álláspontjával: meg kell védenünk a Jedlik szellemiségét és nyugalmát a támadásoktól! Pártpolitikának nincs helye az iskolában.”

Nyitókép: Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, jedlikes öregdiák beszédet mond a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújított és kibővített épületének átadásán 2023. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor.

#Belföld#németh szilárd#csepel#borbély lénárd#jedlik ányos gimnázium#orbán viktor

Címlapról ajánljuk