Belföld

Az Energiaügyi Minisztérium komolyan veszi a Fidesz kérést napelem-ügyben, vizsgálják „egy méltányos elszámolási rendszer kialakítását”

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 16:18

A Fidesz ötlete volt, hogy ne töröljék el a lakossági napelemeknél az éves elszámolást.

Kocsis Máté szerint az energiaválság miatt nem szabad megváltoztatni a rendszert azok esetében, akik a korábbi feltételek alapján vágtak bele a drága beruházásba, írtuk korábban. A frakcióvezető éppen azért arra kére Lantos Csaba energetikai minisztert, hogy „a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!”

Az RTL Híradó most megkérdezte az Energiaügyi Minisztériumot is az ügyben, akik azt válaszolták: „Az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket. A következő napokban a tárca közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor a szakmai szövetségek képviselőivel, majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, Juhász Edittel egyeztet.

Egy méltányos elszámolási rendszer kialakítására törekszünk, amely megfelelően támogatja a magyar családokat a saját áramfogyasztásukat részben fedező, meglévő napelemeik működtetésében.

Korábban a kormány azt jelezte, hogy megváltozik a napelemek által termelt energia elszámolása. Ha a belengetett módon változik meg a rendszer, akkor nem térülnek meg a sok millió forintból megvalósított lakossági beruházások.

Nem ez az első alkalom, hogy – legalábbis a hivatalos kommunikáció szerint – más álláspontot képvisel a Fidesz és a kormány. Korábban a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban fogalmazták meg aggályaikat a kormánypártok, a kabinet pedig erre hivatkozva nem ratifikálta a tagságról szóló döntést.

Nyitókép: MTVA / Jászai Csaba

#Belföld#kocsis máté#Lantos Csaba#napelem#energia#egyeztetés#válasz

Címlapról ajánljuk