Belföld

A Fidesz arra kéri az energetikai minisztert, hogy ne töröljék el a lakossági napelemeknél az éves elszámolást

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 10:47

Kocsis Máté szerint az energiaválság miatt nem szabad megváltoztatni a rendszert azok esetében, akik a korábbi feltételek alapján vágtak bele a drága beruházásba.

„Arra kérem Lantos Csaba energetikai minisztert, hogy a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!” – írta Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A politikus azzal kapcsolatban írt a miniszternek, hogy a kormány jelezte: megváltozik a napelemek által termelt energia elszámolása. Ha a belengetett módon változik meg a rendszer, akkor nem térülnek meg a sok millió forintból megvalósított lakossági beruházások.

Kocsis Máté azt írta, hogy „a háború és a szankciók miatt kialakult energiaválság több mint egy éve kilőtte és rángatja az energiaárakat. Ilyen körülmények között nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat. Ők havonta átlagosan mintegy 20 ezer forintot takarítanak meg az áramköltségeiken”.

Nem ez az első alkalom, hogy – legalábbis a hivatalos kommunikáció szerint – más álláspontot képvisel a Fidesz és a kormány. Korábban a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban fogalmazták meg aggályaikat a kormánypártok, a kabinet pedig erre hivatkozva nem ratifikálta a tagságról szóló döntést. 

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

#Belföld#kocsis máté#fidesz

Címlapról ajánljuk