Belföld

Lassan minden napra jut egy földrengés Szarvason

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 23. 6:32

Újabb, 3,6 magnitúdójú utórengés követte a hétvégi Szarvas környéki földrengéseket szerdára virradó éjjel. Szakértők szerint szokatlan, hogy gyors egymásután ilyen sok földrengés történik Magyarországon. 

Újabb, 3,6 magnitúdójú utórengés követte a hétvégi Szarvas környéki földrengéseket szerdára virradó éjjel, 00 óra 35 perckor - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-vel.

Azt írták, a földrengést Szarvason, Békésszentandráson, Csabacsűdön és Örménykúton érezték, továbbá a környező településeken is érezhették. Károkról eddig nem érkezett bejelentés – írta Facebook-oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

„Éreztem, hogy megmozdul alattam a szék”

Szombaton Békés megyében a Richter-skála szerint a 4-es erősségű rengések voltak Szarvason, Csabacsűdön és Gyomaendrődön, ahol kisebb károkat okoztak.  

Kémények dőltek le, falak repedtek meg.

Vasárnap hajnalban újabb, körülbelül 4-es erősségű földmozgás történt Szarvasnál. Volt, aki azt mondta, majdnem kiesett az ágyából. Az RTL Híradónak nyilatkozó szeizmológus arról beszélt: önmagában nem rendkívüli az ilyen erősségű rengés, de az mindenképp szokatlan, hogy 24 óra alatt három is történt.

Valós veszély lehet a mostaninál erősebb földrengés Magyarországon

Még nem volt példa arra, hogy ilyen sűrűséggel kövessék egymást ilyen erős rengések, amióta a Szeizmológiai Obszervatóriumban rendszeres műszeres detektálással foglalkoznak. Dr. Kalmár Dániel szeizmológus a Fókusznak elmondta, hogy vajon megúsztuk ennyivel, vagy lehetnek nagyobb erősségű földrengések is a jövőben.

Nyitókép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 

#Belföld#földrengés#utórengés#szarvas#békés

Címlapról ajánljuk