Belföld

„Elég félelmetes volt” – 4-es erősségű földrengések voltak az ország délkeleti részén

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 19. 12:46

Tucatnyi településen érezték a két földrengést. 

Gyors egymásután kettő, 4-es erősségű földrengés történt szombat délelőtt az ország délkeleti részén – közölte a ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma. Az első rengést 11 óra 13 perckor, a másodikat 11 óra 16 perckor érzékelték. Az első becslések szerint a földrengések epicentruma Gyomaendrődtől 11 km-re volt – tették hozzá.


A rengéseket több településen is érezni lehetett. Az Obszervatórium közlése szerint a következő helyekről érkeztek hozzájuk bejelentések: Mezőtúr, Békéscsaba, Szarvas, Lakitelek, Békésszentandrás, Kondoros, Öcsöd, Gyomaendrőd, Doboz, Gádoros, Hódmezővásárhely és Kecskemét.

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a beol.hu-nak elmondta, hogy Szarvas, Kardos és Csabacsűd környékéről érkeztek hozzájuk bejelentések a rengésről, de károkról senki nem számolt be. A lap cikke szerint Békéscsabán és környékén többen is félelmetes morajlásról számoltak be, valamint arról, hogy kilengett a csillár, és mozogni kezdtek a bútorok. 

Egy szarvasi nő az Obszervatórium Facebook-oldalán közölte, hogy „főleg a 2. volt félelmetes meg a ház is remegett! Elég félelmetes volt.”

Nyitókép: Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ

#Belföld#földrengés#békés#megye#rengés

Címlapról ajánljuk