Belföld

Orbán a német harckocsigyárról: made in Hungary a szó minden értelmében

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 18. 14:30

Átadták Zalaegerszegen a német Rheinmetall üzemét, ahol elsősorban Lynx lövészpáncélosokat fognak gyártani. A hadiipari óriás arra hívta fel a figyelmet az avatáson, hogy a szabadság nem jár ingyen, a demokráciáért, a szabadságért kemény árat kell fizetni.

A német ipar ma már a járműgyártástól a hadiiparig pontosan tudja, mekkora szerepet játszanak a magyarországi gyárak, a magyar szakmunkások és mérnökök, a magyar hozzáadott érték a német világmárkák globális sikerében – jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary gyár ünnepélyes átadásán.

Az MTI szerint elmondta: a harci járműveket gyártó üzem mellett tesztpálya és kísérleti csarnok is van, vagyis a gyártás és a kutatás-fejlesztés egy helyen valósul meg. „Ahogy a nagykönyvben meg van írva: made in Hungary a szó minden értelmében” – fogalmazott a kormányfő.

Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke úgy vélekedett, Magyarország stratégiai döntést hozott, amikor a védelmi ipar fejlesztésébe fogott. 

A szabadság nem jár ingyen, a demokráciáért, a szabadságért kemény árat kell fizetni, az Európai Unió és a NATO-tagállamok védelméért is meg kell küzdeni

– mondta.

A Rheinmetall Hungary elsődlegesen a magyar katonai erők számára lánctalpas és kerekes járművek – elsősorban a Lynx pánélozott harcjárművek – fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Zalaegerszegen 33 hektáros területen épült, a későbbiekben összesen 350 embert foglalkoztató fejlesztési, gyártási és tesztközpont, amelyhez klímakamra és lőcsatorna is tartozik.

A kormánnyal kötött megállapodás alapján összesen 209 darab, hét különböző típusú Lynxet, 18 támogató járművet és 38 katonai teherautót szállít a Magyar Honvédségnek a Rheinmetall. Az első szakaszban 46 Lynx és kilenc támogató jármű érkezik Németországból – amelyek szállítása már elkezdődött –, majd a második fázisban már a zalai gyárból szállítanak le 172 Lynx harcjárművet.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő a Rheinmetall német hadiipari cég zalaegerszegi harckocsigyárának avatásán 2023. augusztus 18-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

#Belföld#rheinmetall#zalaegerszeg#lynx#lövészpáncélos#harckocsi#gyár#orbán viktor#szalay-bobrovnitzky kristóf

Címlapról ajánljuk