Belföld

Az Ukrajnából menekülők közül Magyarországon kaptak az egyik legkevesebben ideiglenes védelmet

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 12:59

Magyarországon a régiós szomszédainkhoz és az EU-s átlaghoz képest is feltűnően kevés ukrajnai menekült kapott ideiglenes védelmet. Összesen 32 ezren kapták meg a státuszt és lakosságarányosan, ezer főre vetítve ez az ötödik legkevesebb.

Míg a kormány azt hangoztatja, hogy Magyarország a valaha volt legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, uniós szinten az ötödik legkevesebb Ukrajnából menekülőnek adott ideiglenes védelmet: ezer főre vetítve kicsit több mint 3,3-nak – írja az Eurostat friss adatai alapján a Telex.

Ukrajna megtámadása után az EU tavaly márciusban döntött arról, hogy hogy ideiglenes védelmet nyújt a háború sújtotta országból menekülő embereknek. Az uniós statisztikai hivatal nyilvántartása szerint bő négymillió ukrajnai menekült kapott ideiglenes védelmet az idén júniusig: a legtöbb Németországban (1,3 millió fő), Lengyelországban (közel 978 ezer fő) és Csehországban (jóformán 350 ezer fő) kapott ilyen státuszt.

Lakosságarányosan, ezer főre vetítve pedig a keleti tagállamok adták meg legtöbbször: a listát Csehország vezeti (32,2), Lengyelország (26,6) és Észtország (25,8) dobogós, Bulgária (24,9) és Litvánia (24,7) a negyedik és az ötödik ebben a kategóriában.

Magyarország ugyanakkor a sereghajtók táborát erősíti, a régiós és az uniós átlaghoz képest is feltűnően kevés menekült kapott ideiglenes védelmet. Összesen 32 ezren kapták meg, ezer főre vetítve pedig az ötödik legkevesebb ukrajnai menekültnek, kicsit több mint 3,3-nak adott ideiglenes védelmet.

Mint írják, az uniós átlag ehhez képest 9,1, csak a francia (alig 1), görög (2,4), olasz (2,7) és máltai (közel 3,3) adat rosszabb. Tény, a magyar arányt mérsékelhetik a Kárpátaljáról menekülő kettős állampolgárok, ellenben a lap szerint a hazai intézmények hozzáállása el is riaszthatja az érkezőket attól, hogy Magyarországon igényeljék meg a státuszt.

Nyitókép: Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek érkeznek a beregsurányi polgármesteri hivatalból kialakított segítségpontra 2022. március 24-én. MTI / Balázs Attila

#Belföld#ukrajnai menekültek#ideiglenes védettség#eurostat

Címlapról ajánljuk