Belföld

Háziorvosok szerint elfogadhatatlan, hogy „call centerekké” alakítsák a rendelőket

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 7:25

Jövő márciustól egy friss rendelet-tervezet szerint a nem beutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek. A megkérdezett háziorvosok állítják, kezelhetetlen helyzetet teremt, ha nyakukba omlik az összes időpontfoglalás.

A Belügyminisztérium nemrégiben társadalmi egyeztetésre bocsátott egy, a szakrendelésekre történő időpontfoglalást újraszabályozó rendelet-tervezetet, amely alapján jövő márciustól a nem beutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek – írja a Népszava.

Idáig a betegek közvetlenül a szakrendelőkben, saját maguk oldották meg az időpontfoglalást. Az új rendszer a gyakorlatban annyit jelentene, hogy ha valaki szakrendelésre szeretne menni, akkor előbb fel kell keresnie a háziorvosát, aki az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) intézné el az időpontfoglalást. 

Az alapellátóknak azonban nem tetszik a kormány terve, és tiltakozásukat fejezik ki. A MedicalOnline című szakmai lap szerint aláírásokat is gyűjtenek, a beadványt pedig kedd délutánig a háziorvosok több mint egyharmada írta alá, és a hétvégén juttathatnák el a tárcának. A Népszavának több szakmabeli is nyilatkozott, és

szinte minden háziorvos arról számolt be, hogy kezelhetetlen helyzetet okoz, ha nyakukba omlik az összes időpontfoglalás. Jelenleg 5800 háziorvos, évi 70 milliószor találkozik a páciensekkel. Van, aki szerint akár harmadával is nőhet ez a szám az új rendszerben.

A megkérdezett háziorvos ezt azzal indokolta, hogy ha a bejelentkezéshez mindenképpen orvosra lesz szükség, akkor kell majd az esetleges időpont módosításokhoz is. 

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott a lapnak. Szerinte ha összehangolják az e-beutalókat a háziorvosok és az ellátók között, akkor nem lesz gond, mert ha lényegében megszűnnek a papíralapú beutalók, akkor a gyorsan lehet majd időpontot foglalni a páciensének, és csökkennek az adminisztrációs terhek is. Mint emlékeztet: arra is tettek javaslatot, hogy az online időpontfoglaláshoz maguk a betegek is hozzáférjenek.

A szakrendelők maguk is vezetnek időpontfoglaló rendszert, van amely online és van olyan is, amely telefonon jegyzi elő a pácienseket. Most ezt a rendszert egészítenék ki azzal, hogy a szakrendelők által fölajánlott rendelési időpontokra a háziorvosok jegyezhetnék elő a betegeket

– fogalmazott a változásokról Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Magyar Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke.

Hozzátette, a változás után is lesz lehetőség arra, hogy a beteg a nem beutaló köteles ellátásokra maga is kérjen időpontot közvetlenül az intézményekben. A Belügyminisztérium nem reagált a lap megkeresésére.

Nyitókép: Pexels.com

#Belföld#online#időpontfoglalás#háziorvos#rendelet

Címlapról ajánljuk