Belföld

Az elmúlt fél évben nem volt ilyen alacsony a Fidesz népszerűsége

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 8. 8:09

Csökkent a Fidesz népszerűsége a Republikon pártpreferencia-kutatásában, azonban a kormánypárt támogatottságát jelentősen nem tépázták meg a gazdasági nehézségek.

Az egy hónappal ezelőtt mért adatokhoz képest a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség és a pártválasztók körében is 2-2 százalékponttal csökkent – derült ki a Republikon Intézet felmérésébéől. A július 14. és 25. között készült pártpreferencia-kutatás eredményeit a Telex közölte elsőként. 

A Republikon felméréseiben az elmúlt fél évben nem volt ilyen alacsony szinten a Fidesz népszerűsége.

Azonban az is jól látszik, hogy a gazdasági nehézségek és népszerűtlenebb intézkedések – az élelmiszerárstop kivezetése, a babaváró hitel átalakítása, a városi csok megszüntetése, a magas infláció – jelentősen nem tépázták meg a kormány támogatottságát. 

  • A teljes népesség közel harmada – 31 százalék – szavazna a Fideszre, a biztos pártválasztók körében pedig 46 százalékon állnak a kormánypártok. 
  • A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága júliusban kis mértékben erősödött: a teljes népesség 13, a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra. 
  • A Momentum támogatottsága nem változott, továbbra is a teljes népesség 6, a pártválasztók 9 százaléka szavazna rájuk. 
  • A Mi Hazánk támogatottsága hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal növekedett a teljes népesség és a pártválasztók körében is.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága a teljes népesség körében 1 százalékkal csökkent, a pártválasztók körében változatlanul a parlamenti küszöb felett, 6 százalékon áll. 
  • Az MSZP a teljes népesség körében 4, a pártválasztókéban 5 százalék támogatásra számíthatna egy mostani választáson.
  • Nem jutna be önállóan a parlamentbe az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd. 

Nyitókép: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

#Belföld#politika#republikon#pártpreferencia#fidesz#dk#mszp#momentum#mi hazánk#lmp#párbeszéd#jobbik

Címlapról ajánljuk