Belföld

Demeter Szilárd: Én vagyok a legnagyobb független, ellenzéki szabadságharcos

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 6. 15:49

Demeter Szilárd szerint minden kormány alatt volt a hatalomnak kedves udvartartás, de a pártlojalitás nem váltja ki a tehetséget.

„Az derül ki, legalábbis számomra az eddigi mondjuk kétszáz év modern magyar nemzeti kultúrájából, hogy a konjunktúralovagok eltűnnek. A pártlojalitás nem váltja ki a tehetséget. Lehet azzal érvelni, hogy »mekkora fideszes vagyok«, de engem az érdekel, hogy »mit teszel le az asztalra«” – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a Népszavának adott interjújában.

Hozzátette: „Ez az, amit nem szeretnek bennem. Ugyanígy lehet azt mondani, hogy én vagyok a legnagyobb független, ellenzéki szabadságharcos. Ha szar a műved, nem tudok rá támogatást adni”. Arról is beszélt, hogy a tengerentúli „woke-őrület” sajátja, hogy nem a tehetség hozza meg az előrelépést, hanem más tényezők, például a bőrszín, vagy a szexualitás döntenek.

Szerinte „mindig is volt a hatalomnak kedves udvartartás. Mindegy, hogy milyen színezetű a kormány. Vannak olyan művészek, akik beállnak a táncba, és legitimálják a politikus személyiségét”. Arról is beszélt, hogy szakmai kérdésekben, konkrét döntési szituációkban ő sosem vesz részt, azt meghagyja a szakmai kuratóriumoknak.

Nyitókép: MTI / Derencsényi István

#Belföld#demeter szilárd#PIM#irodalom#fidesz#kultúrpolitika

Címlapról ajánljuk