Belföld

Egymilliárdot ad az állam Kőbányának a Hős utcai szegregátum lakásaiért

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 8:01

Nem fogadta el a kerület azt a momentumos javaslatot, hogy szociális és lakhatási célra költsék a pénzt.

Több mint egymilliárd forintot fizet az állam a kőbányai önkormányzatnak a Hős utcai telep lakásaiért. Az épületet lebontják, a helyén a Terrorelhárítási Központ műveleti komplexuma épül meg.

A Népszava azt írja, hogy az állam most az eredetileg is önkormányzati tulajdonban lévő 166 lakásért fizet, és arról is döntés született, hogy a kerület ingyen adja át az államnak azt a 88 lakást, amit korábban a szegregátum felszámolására adott 2,1 milliárd forintos állami támogatásból vásárolt meg.

A fideszes Kovács Róbert polgármester vezette, de ellenzéki többségű képviselőtestület nem támogatta a momentumos Stemler Diána javaslatát, ami arról szólt, hogy az önkormányzati lakások átadásából származó bevételt szociális és lakhatási célokra fordítsák. Stemler Diána azt mondta, nem lepte meg különösebben, hogy nem támogatták a javaslatát, mert a Hős utca terhétől az ott élőkkel együtt a kezdetektől csak szabadulni akart az önkormányzat.

A telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület elnöke, Molnár Zsuzsanna azt mondta, hogy a két épületben még mindig 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik. Rajtuk kívül még 43-48 tulajdonos van, akikkel még nem egyeztek meg, de már sikerült elköltözniük. Emellett 10-20 lakásban élnek albérlők, jogcím nélküliek és lakásfoglalók sanyarú körülmények között, mert a végletekig lepusztult épületekre már senki nem költ.

A Hős utcában ragadtaknak főleg a VIII., a XIX. és a XX. kerületben ajánlottak fel csereingatlanokat, de néhányan kisebb vidéki házat is elfogadtak.

A Hős utcai lakások kiürítésével áprilisban foglalkoztunk a Híradóban:

Nyitókép (archív): MTI / Balogh Zoltán

#Belföld#hős utca#kőbánya#szegregátum#kiürítés#tek

Címlapról ajánljuk