Belföld

Titkos kormányhatározat: jönnek a kisajátítások, hogy a TEK-é lehessen a Hős utcai nyomortelep

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 7:20

A Terrorelhárítási Központ műveleti komplexumát építenék a helyére.

Titkos kormányhatározattal gyorsítják meg a hírhedt Hős utcai szegregátum, a X. kerületi Hős utca 15/A–B számú ingatlan kiürítését, hogy a Terrorelhárítási Központ megépíthesse a helyén az új műveleti komplexumát, írja a Népszava.

Márciusban kapták kézhez az évekkel ezelőtt bontásra ítélt Hős utcai lakótömb még megmaradt lakástulajdonosai a budapesti főispán végzését, amely arra kötelezte a tulajdonosokat, hogy „ingatlanuk forgalmi értékének megállapításához készülő előzetes szakértői véleményhez szükséges helyszíni szemléhez biztosítsák a bejutást”, írja a lap.

A kormányhivatal két kormányhatározatot említ jogalapként, ám az egyiknek csak a száma (2024/2023) ismert, a tartalma nem. A Népszava emlékeztet rá: a kétezres sorszámú kormányhatározatok nem tartoznak a kötelezően közzéteendő, teljesen nyilvános kormánydöntések közé, nem is kerülnek be a Magyar Közlönybe. 

Mint írják, most egy ilyen féltitkos határozat ad felhatalmazást arra, hogy a Hős utcai krízistömbben az eddigi próbálkozások ellenére ott ragadt több mint félszáz tulajdonos ingatlanát kisajátítsák. 

Így vettek el álláshelyeket is

A nem nyilvános kormányhatározatokról korábban az rtl.hu is beszámolt. Így derült ki, hogy a kormány 739 legalább fél éve betöltetlen álláshelyet vont el különböző kormányzati igazgatási szervektől. A döntés azt jelentette, hogy sok központi intézményben és területi hivatalban továbbra sem csökken a dolgozók jelentős terhelése. A gyakran csak 250 ezer forintot kereső munkavállalók ráadásul jobban fizető állami helyekre sem tudnak átmenni, egy körlevél alapján ugyanis a kormány előírta: ha valaki munkahelyet vált a közigazgatáson belül, akkor legfeljebb akkora lehet a bére, mint az előző munkahelyén.

Ajánló: Nem nyilvános határozat: több mint 700 álláshelyet vett el a kormány a közigazgatási szervektől

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#hős utca#tek#titkos#kormányhatározat

Címlapról ajánljuk