Belföld

Nem nyomoz tovább a rendőrség Szálasi Ferencné sírja ügyében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 19. 18:35

Maradhat Szálasi Ferencné sírján a nyilaskeresztre hasonlító szimbólum, a rendőrség megszüntette a tiltott önkényuralmi jelkép használata miatti nyomozást. 

Nem történt bűncselekmény

– közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Mérce érdeklődésére a Szálasi Ferencné síremlékén megjelent, nyilaskeresztre emlékeztető szimbólum miatt indult nyomozással kapcsolatban. A lap azt szerette volna megtudni, hogy mi a helyzet az év elején indult rendőrségi eljárással, a BRFK válaszából most kiderült, hogy a tiltott önkényuralmi jelkép használatának gyanúja miatt indult nyomozást megszüntették.

A rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy milyen szakértői vélemények alapján szüntették meg a nyomozást, annyit közöltek csak, hogy nem hallgattak ki senkit gyanúsítottként.

Mint arról a Mérce cikke nyomán korábban az rtl.hu is részletesen beszámolt, Szálasi özvegyének sírjából szélsőjobboldali nyilas kegyhelyet csinált a Szálasit dicsőítő Magyarelvű Mozgalom vezetője: a Szálasi feleségének a Farkasréti temetőben található sírhelyét egy nyilaskeresztre hajazó szimbólummal, a „Szálasi emlékére” felirattal és a nyilas vezető fényképével egészítette ki.

A zsidó temetőtől pár száz méterre található nyilas emlékhely híre nagy felzúdulást váltott ki az év elején, a főváros önkormányzata azt közölte, nem tűrik, hogy a sírhely Szálasi Ferencre emlékező szélsőjobboldali, hungarista zarándokhellyé váljon. Az ügyben a rendőrség február elején nyomozást indított, ami után magánszemélyek útjelző táblát állítottak a sír mellé, hogy az eltévedt nem-fasiszták minél gyorsabban elkerülhessenek fontosabb, igazi hősök sírjaihoz. DK-s aktivisták később fekete festékkel fújták le Szálasi arcképét.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Mércének most azt mondta, a főváros részéről az ügyet lezártnak tekintik, mivel az obeliszken azóta letakarták a „Szálasi Ferenc emlékére” feliratot. A Szálasi Ferencet és feleségét ábrázoló kép ellen a fővárosnak nincs kifogása, ilyen, családi jellegű fotók más sírokon is láthatók. Kiss Ambrus a keresztről való döntést sem tartja önkormányzati hatáskörnek, mert az olyan jelkép-értelmezési kérdés, ami nem tartozik városvezetési hatáskörbe.

A Mérce megkérdezte Lutz Gizella sírjának rendelkezőjét, Papp Tibor Károlyt, a Magyarelvű Mozgalom vezetőjét, aki a következőt közölte: „A síron nem szerepel semmiféle »módosított nyilaskereszt«. Azt a vallási jelképet, ami rajta van, Táplánszentkereszt címeréből vettem át.”

A Mérce cikke szerint sem Szálasi Ferencnek, sem a Lutz családnak nincs táplánszentkereszti kötődése. 

Nyitókép: Demokratikus Koalíció Lendület

#Belföld#szálasi ferenc#farkasréti temető#Lutz Gizella#nyilaskereszt#nyilasok#nyilaskeresztes#sírkő#nyomozás

Címlapról ajánljuk