Belföld

Eltűnt a Szálasira emlékező felirat özvegyének sírkövéről, Táplánszentkereszt címere viszont maradt

rtl.hurtl.hu

2023. március 28. 17:27

Ez az a címer, ami elég erősen nyilaskeresztre hajaz. De Szálasi képe is maradt.

Úgy tűnik, lezárult a Farkasréti temetőben történő Szálasi-huzavona egy része, értesült az Én Budapestem. A lap szerint a gyilkos „nemzetvezető” özvegyének sírkövéről eltűnt a „Szálasi Ferenc emlékére” felirat egy nappal azelőtt, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatot hozott volna a sírhely ügyében.

A lap szerint a Farkasréti temetőben található sírhely bérlője végezhette az újabb átalakítást, aki korábban azt nyilatkozta nekünk, hogy nem is Szálasi-emlékmű a Szálasi-emlékmű. A következő feliratra cserélte le az eredetit: „...persze, hogy hittem, ha az ember szeret valakit, annak hisz”.

Ez a mondat Lucz Gizella egyik utolsó interjújából származik, amelyben börtönélményeit meséli el. A teljes szövegkörnyezet ez:

„Lekísért egy fegyőr és azt mondta, ha bántanak, kiabáljak. De itt nem bántottak, hanem egy háromtagú bizottság elé vittek és zárt ajtók mögött olyan banális dolgokat kérdeztek, hogy még ma is megáll az eszem, hogy ilyesmivel töltötték az időt. Nyugodtan bedobhatták volna az ajtón, hogy mennyi börtönt kapok...politikailag nem tudtak mit kérdezni...szegény jó uram nem akart atrocitásnak kitenni, mintha előre látta és tudta volna, mik fognak történni..."

Aztán megkérdezték, hittem-e az uramban? Hát mondtam, persze hogy hittem, ha az ember szeret valakit, annak hisz!

Szálasi arcképe és a nyilaskeresztre hajazó szimbólum – ami pedig a sír fenntartója szerint Táplánszentkereszt címeréből származik – továbbra is a síron látható. Ezeket korábban már a DK aktivistái fekete festékkel letakarták, amit azóta lemostak. Az aktivistákat később csonkítással és kivégzéssel fenyegették meg.

Korábban az rtl.hu-nak az emlékmű állítója, Szálasi Ferenc ma is élő unokaöccse, illetve Karsai László történész is beszéltek az emlékműről, ezt a cikket itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Mérce

#Belföld#szálasi ferenc#emlékmű#farkasréti temető#felirat#Lucz Gizella

Címlapról ajánljuk