Belföld

Az ítélőtábla szerint mérlegelni kell a debreceni akkumulátorgyár építésének azonnali leállítását

rtl.hurtl.hu

2023. július 12. 21:22

Összesen hat magánszemély és két civilszervezet támadta meg a CATL akkumulátorgyárának építési engedélyét.

Megint döntenie kell a Debreceni Törvényszéknek arról, hogy megvonja-e a kínai CATL akkumulátorgyárának építési engedélyét környezetvédelmi szempontok miatt, miután a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette a beruházás leállításának megtagadásáról szóló korábbi döntést, írja a 24.hu.

A kínai óriáscég háromezer milliárd forintos, a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánított akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét hat magánszemély és két civil szervezet támadta meg.

„Féltjük az egészségünket, ráadásul a környék ingatlanainak értéke is csökken” – ezt az egyik magánszemély, a környék egyik ingatlantulajdonosa, Moczok Gyula mondta a lapnak. A Fővárosi Ítélőtábla azt kifogásolta a Moczok Gyula által kért azonnali jogvédelem elutasításában, hogy „az elsőfokú bíróság nem végezte el Debrecen csúcsidőszakban történő vízellátásának ellátásbiztonsága közvetlen veszélyével kapcsolatos mérlegelést.”

Az ítélőtábla így indokolt: „Az új végzés meghozatala során az elsőfokú bíróságnak (…) az arányosság elve alapján, a közérdek és valamennyi fél szempontjából azt kell mérlegelnie, hogy az azonnali jogvédelem elmaradása nem okoz-e súlyosabb hátrányt, mint amilyennel az azonnali jogvédelem biztosítása járna. A felek szempontjai mellett figyelemmel kell lennie (…)  a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósításához, valamint (…) Debrecen város közműves vízellátása ellátásbiztonságához fűződő közérdekre egyaránt”.

Korábban azt írtuk: Garancsi István cége fogja építeni a debreceni akkugyár központi épületét a jelenlegi tervek szerint. A civilek nemcsak itthon, hanem uniós szinten is megtámadták az akkumulátorgyárak építését.

Nyitókép: Házon Kívül

#Belföld#építési engedély#catl#akkumulátorgyár#debrecen#ítélőtábla

Címlapról ajánljuk