Belföld

Uniós petíciót nyújtottak be civilek az akkumulátorgyárakról

rtl.hurtl.hu

2023. június 5. 10:55

A számos elkaszált népszavazási kérdés miatt lehet, hogy nem magyarországi, hanem uniós fórumot keresnek a civilek. 

Újabb helyi népszavazási kérdést fogalmaztak meg és egy európai uniós petíciót is benyújtottak Debrecenben a kínai akkumulátorgyárak ügyében civilek – írja a Népszava.

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület május végén nyújtott be a debreceni választási bizottsághoz öt kérdést, amelyek a következőre irányulnak:

Akkumulátor-, és akkumulátorkatód gyártással foglalkozó üzemet Debrecen belterületének határától számított tizenöt kilométeren belül ne lehessen létesíteni, és rendeljenek el határozatlan idejű építési tilalmat a CATL, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő több nyugati ipari parki területre, hogy ne veszélyeztessék a természetet.

Mint ismert, a debreceniek már többször is szerettek volna helyi népszavazást indítani az akkumulátorgyárakról. Márciusban a helyi választási bizottság ismét lesöpörte a kínai akkugyárak ügyéről szóló népszavazási kérdések hitelesítését arra hivatkozva, hogy azok nem egyértelműek. A bizottság februárban minden, az akkumulátorgyárral kapcsolatos kezdeményezés hitelesítését megtagadta.

A mostani beadvánnyal a civilek célja, hogy ha már a CATL építését nem is tudják megakadályozni, legalább az akkugyár bővítését gátolni tudják. Egyelőre nem tudni, elkaszálják-e ezt a kezdeményest is vagy sem. A lap szerint a számos sikertelen próbálkozás miatt lehet, hogy nem magyarországi, hanem uniós fórumot keresett egy magánszemély, Zsák Ferenc Tibor, aki az Európai Parlamenthez nyújtott be petíciót.


Az ilyen petíciók lehetőséget adnak az EP-nek, felfigyeljen azokra az esetekre, amelyekben egy tagállam, egy helyi hatóság vagy más intézmény megsérti az uniós polgárok jogait. A lap megjegyzi, 

a petíciók elbírálásával foglalkozó parlamenti bizottságnak egyetlen magyar tagja van: Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő.

Nyitókép: Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. Czeglédi Zsolt / MTI

 

#Belföld#catl#debrecen#akkumulátorgyár#népszavazás#európai parlament#uniós#petíció

Címlapról ajánljuk