Belföld

Annyian akartak felszállni egy vonatra Kelenföldön, hogy többeket ki kellett menekíteni

rtl.hurtl.hu

2023. július 6. 15:22

„Tömeges utasforgalom miatti késés" történt. 

Spanyol fiatalok lepték el csütörtök reggel a Budapestről Ljubljanába induló InterCity-t a Kelenföldi pályaudvaron, ami miatt három órát vesztegelt az állomáson – írja a hvg.hu

A MÁV vonatinfóján olvasható tájékoztatás alapján tömeges utasforgalom miatti késés történt.

A hvg.hu épp a kérdéses vonaton tartózkodó kollégája szerint a vagonokat ellepő tömeg miatt a vonatról le kellett menekíteni egy állapotos nőt, aki pánikrohamot kapott, és egy idős nőt is, aki rosszul lett.

A lap szerint a tömeg olyan spanyol fiatalokból állt, akik egész Európára szóló ingyenes jeggyel utaznak, ennél fogva nem kell külön vonatjegyet vásárolniuk, és így nem jelenik meg az utasigény az érintett közlekedési vállalatok rendszereiben. 

A megoldás végül kanyargós úton érkezett: először hozzákapcsoltak három kocsit a vasúthoz, majd azért álltak, mert állítólag nem volt masiniszta. Amikor 12 óra után pár perccel elindult a vonat, az utasok tapsoltak és ujjongtak.

A MÁV reagálása:

A csütörtöki, Déli pályaudvarról Zalaegerszegen át Ljubljanába 9 órakor elindult Citadella InterCityre (IC 246) az előre látotthoz képest jelentős utazási igény jelentkezett Budapest-Kelenföld állomáson, ahol több száz spanyol fiatal is felszállt, a helyjeggyel utazók ülőhelyét is elfoglalva. A spanyol csoport nem jelezte előre utazási szándékát. Egy közel 300 főből álló csoport bárhol a világon, bármilyen vasútállomáson problémát okozna, ezért is kéri a vasúttársaság nyomatékosan, hogy a nagyobb számú csoportok utazását előre jelentsék le, hogy tervezett szerelvényerősítéssel készülhessen a megnövekedett utasforgalmi igényre.

A MÁV-START a váratlan helyzet mielőbbi rendezése érdekében mindent megtett, a MÁV-START munkavállalói is folyamatosan segítettek az utasok tájékoztatásában a pályaudvaron.  A vasúttársaság számára elsődleges és legfontosabb szempont a közlekedés és az utasok biztonságát a megteremtése, garantálása. A pályaudvarokról két plusz kocsit vitt ki Kelenföldre, ahol azokat a Citadella IC-hez kapcsolták. Így mindenki felfért. A nemzetközi InterCity jelentős, 3 órás késéssel indult tovább Kelenföldről. A fedélzeten tartózkodóknak vizet osztottak.

A MÁV-START felkészült az elmúlt napokban mutatkozott jelentős horvátországi utazási igényre: tegnap és ma is a tervezetten felül további 4 kocsival indította, indítja el a vonatokat, így is minden jegy elkelt.

A Citadella IC Horvátországba tartó utasainak jegyét is elfogadják a mai Déli pályaudvarról Székesfehérváron, Nagykanizsán át Zágrábba 15:35-kor induló Agram-Tópart InterCity vonatra. A vonat 13 kocsival közlekedik Nagykanizsáig, onnan 9 kocsi megy tovább a horvát főváros felé.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#máv#vonat#tömeg#késés#utazás

Címlapról ajánljuk