Belföld

Megszólalt a kirúgott katonatiszt: Szalay-Bobrovniczky minisztert „a fiúk nem kedvelik, végrehajtó”

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 10:18

Varga Csaba István szerint a kirúgásra kijelöltek listáját nem a Honvédelmi Minisztériumon belül állították össze.

Varga Csaba István, a Magyar Honvédség volt hivatásos őrnagya interjút adott a Partizánnak, amit a 24.hu szemlézett.

A 42 éves őrnagy egyike volt azoknak a hivatásos katonáknak, akiket az állomány fiatalítására hivatkozva rúgtak ki a honvédségtől.  Épp egy hat hónapos iraki misszió után bocsátották el.

A kirúgott tiszt az RTL Híradónak hétfőn azt mondta: már legalább 1800 főt szereltek le a Magyar Honvédségtől idén. Varga szerint valótlan indoklással küldik el azokat, akikre valamiért már nem számítanak a seregnél. A Honvédelmi Minisztérium az RTL Híradó érdeklődérre nem cáfolta az elbocsátotti létszámot, de pontos adatokat továbbra sem közöltek. 

 

Varga a Partizánban elmondta; a mai napig nem tudni, hogy pontosan mi áll a leépítések mögött, de  a kirúgásra kijelöltek listáját nem a Honvédelmi Minisztériumon belül állították össze. Mint mondta, maga a vezérkar sem tudott a listáról, Ruszin-Szendi Romulusz (azóta felmentett) vezérkari főnök január 20-án egy konkrét listát kapott a minisztertől.

Varga szerint az, hogy a magyar honvédség állománytáblája egy magáncéghez kerülhetett, adatvédelmi törvénybe ütközhet, sőt államtitoksértés is lehet.

A kirúgott tiszt szerint a Magyar Honvédség a NATO-s vállalásának sem tudna eleget tenni, egy zászlóalj harccsoportot sem tudna az ország kiállítani 30 napon belül.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterről azt mondta: „a fiúk nem kedvelik, végrehajtó, azt csinálja meg, amit a kormányülésen mondanak, túl sok önálló gondolatot nem látok”.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#honvédelmi minisztérium#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#kirúgás#varga csaba istván

Címlapról ajánljuk