Belföld

Másfél évet kapott a férfi, aki véletlenül felgyújtotta a betegtársát a kórházban

rtl.hurtl.hu

2023. június 23. 15:44

Az ágynemű kapott lángra. A kétágyas szoba másik lakója meghalt.

Másfél év fogházra ítélt egy idős, rokkant férfit halálos kórházi tűz okozása miatt pénteken első fokon a Fővárosi Törvényszék – közölte a bíróság sajtótitkársága az MTI-vel.

A férfit 2021 áprilisában egy hajléktalanszállóról rosszullét miatt az egyik budapesti kórházba szállították, ahol a Covid-osztályon helyezték el, mivel fertőzött volt. A kétágyas kórteremben egy ágyhoz kötött, másik idős férfi is feküdt.

A dohányos férfi április 6-án hajnalban az ágyban meggyújtotta az öngyújtóját, amitől meggyulladt az ágyneműje. Bár az amputált lábú vádlott még ki tudott kúszni a kórteremből a folyosóra, mozgásképtelen betegtársa életét vesztette. A tűz 15 millió forintos kárt is okozott.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolta meg a férfit, aki a Fővárosi Törvényszéken pénteken megtartott előkészítő ülésen lemondott a tárgyalásról és beismerte bűnösségét. Az elsőfokú bíróság 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott idősebb korát, büntetlen előéletét, beismerését és megbánását, egészségi állapotát, azt, hogy mozgássérült, és maga is megsérült a történtek miatt. Ugyanakkor súlyosító körülménynek tekintették, hogy az áldozat halála nagy fájdalommal és szenvedéssel járt.

A törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#kórház#tűz#fogház#fővárosi törvényszék#kigyulladt

Címlapról ajánljuk