Belföld

Döbbenetesen megugrott a kórházak adóssága

rtl.hurtl.hu

2023. június 23. 8:33

Az elmúlt hetekben több kórházi beszállító is bejelentette: feladja a tevékenységét, mert nem tud tovább hitelezni az intézményeknek.

A Napi.hu cikke szerint a magyar kórházak adóssága nem kevesebb, mint 58,9 milliárd forint, ez derül ki a Magyar Államkincstár május végi adataiból. A helyzet ennél sokkal rosszabb lehet, mivel ebben az adatsorban nem szerepelnek például az egyetemi klinikák.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak azt nyilatkozta, hogy az elmúlt hetekben több kórházi beszállító felkereste, hogy nem tudják tovább folytatni a tevékenységüket, mert nem tudnak tovább hitelezni az adósságban úszó intézményeknek.

A négy egyetemi klinika adósságával együtt nagyjából 75 milliárd forint lehet az intézmények által felhalmozott adósság. Pontos adatot azért nem lehet tudni, mert az orvosegyetemek a modellváltás óta nem szolgáltatnak adatot az Államkincstárnak, így a hivatalos adatsorban sem szerepelnek.

Rásky László elmondása szerint több olyan kisvállalkozó kereste meg, hogy nem tudják tovább folytatni a beszállítói tevékenységüket, mert ha folytatnák, akkor be kéne zárniuk, mivel az adósság miatt a kórházaknak mindent hitelezni kell.

„Van olyan cég is, ahol az a tulajdonos, aki nem vesz részt a napi tevékenységben, kiszáll a vezetésből: ebben a helyzetben nem nagyon lehet befektetőt találni” – véli a főtitkár. A kis cégek kiesésével elsősorban a rugalmasság sérül, de például az informatikai területen a feladatellátást is komolyan veszélyezteti a nemfizetés, jegyzi meg Rásky.

Mára elmondható, hogy nincs olyan, a kórházak által megrendelt áru vagy szolgáltatás, ahol ne lennének lejárt adósságok

– tette hozzá a főtitkár.


Nyitókép: Infúziós pumpán keresztül gyógyszert kap egy ápolt gyermek. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#kórház#adósság#egészségügy

Címlapról ajánljuk