Belföld

Kitiltana több roma diákot a ballagásról az VIII. kerületi iskola igazgatója, mert szerinte rosszul viselkednek

rtl.hurtl.hu

2023. június 17. 20:48

A diákok szülei sem lehetnének jelen a jeles alkalmon.

Kitiltana több roma diákot az iskola ballagásáról az igazgató, arra hivatkozva, hogy a nebulók nagyon rosszul viselkednek. A hírt először megosztó RomNet szerint hat diákról van szó, ám a Budapest Környéke nemrég azt írta, hogy csak ötöt érintene az intézkedés.

Ez azért lehet, mert az egyik szülő jogorvoslati kérelemmel fordult a fenntartó tankerületi központhoz; sikerrel.

A lap szerint a tanulók már több igazgatói és szaktanári figyelmeztetést kaptak rágógumizásért, folyosói rohangálásért, a tanóra alatti beszélgetésért, egyszer pedig a poroltót is működésbe hozták a VIII. kerületi Losonci téri Általános Iskolában.

A szankcióval érintett tanulók szülei közül a RomNet megkeresésére hárman is úgy nyilatkoztak, gyermekeik nem érdemelnének ilyen példátlan büntetést, mert annyira súlyos vétket nem követtek el. Más gyerekek szülei is kérték a tantestületet és az igazgatót, hogy oldja fel a tilalmat.

A tankerület, mint másodfokú eljáró hatóság, viszont saját hatáskörben megsemmisítette a tiltó határozatot és új döntés hozatalára utasította az igazgatót. Bősz Anett, a humán területért felelős főpolgármester-helyettes szerint az iskola döntését diszkriminatív és jogszabálysértő.

Nyitókép: Google Maps / Jerez J. Gyula

#Belföld#iskola#igazgató#roma#diák#ballagás#diszkrimináció

Címlapról ajánljuk