Belföld

Szombaton is javában tart még a parlamenti vita a státusztörvényről

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 17. 8:48

Péntek délután négykor kezdődött a parlamenti vita a státusztörvényről, ami ellen tüntetést is tartottak a Kossuth téren.

Péntek délután 16 óra óta tart az Országgyűlésben a státusztörvényről szóló parlamenti vita. A státusztörvény – amelyet a kritikusai bosszútörvénynek neveznek – lényege, hogy a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezetne be a pedagógusok számára a megszüntetni kívánt közalkalmazotti jogviszony helyett.

Péntek délután öt órára Többen vagyunk címmel szervezett tüntetést a Tanítanék, az aHang, a noÁr, az Egységes Diákfront, a PDSZ és a CKA. Erre a napra egyébként még a turistákat is kitiltották az Országházból, a képviselők nem vihettek magukkal látogatókat az épületbe, nehogy esetleg megzavarják a törványjavaslat vitáját. Az RTL Híradó úgy tudja, a szavazásra július 4-én vagy 7-én kerülhet sor.

A tüntetésen több ezren vettek részt. A borús idő ellenére szellősen, de megtelt a tér. A tömegben fiatalok és idősebbek egyaránt láthatók voltak, rengetegen vonultak molinókkal. Képeink a tüntetésről:


A demonstráción Törley Katalin és Pilz Olivér szólalt fel először. Utóbbi arról beszélt, hogy a parlamenti kitiltás oka az, hogy a bent ülők „be vannak szarva”. Törley Katalin szerint Maruzsa Zoltán államtitkár bukott politikus és bukott ember, Pintér Sándor pedig csak a sértegetéshez ért, az oktatáshoz nem.

Simkó Edit, a tanársztrájk ismert arca felszólalásában arról beszélt, hogy a törvénynek semmi egyéb értelme nincs, minthogy megtörje a pedagógusok gerincét. Értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy odabent a Parlamentben, a vitán folyamatosan Gyurcsányoznak, pedig már régóta nem ő a miniszterelnök. Miután felsorolta a kormány csúsztatásait az oktatás ügyével kapcsolatban, kijelentette, hogy sokáig maradnak majd tüntetni.

Érdekes mozzanata volt a tüntetésnek, hogy Hank Schrader ügynök (azaz Dean Norris) a Breaking Bad című sorozatból is megjelent a Kossuth téren, majd a tanárok mellé állt.

A Híradó élő bejelentkezése a helyszínről:


Este 10 órakor a tüntetés hivatalos része véget ért, de jó páran még a téren maradtak, és a kivetítőkön nézték, hogy mi zajlik bent.

A 24.hu összefoglalója szerint Tordai Bence (Párbeszéd Magyarországért) késő este arról beszélt, hogy ha egy kicsi jószándék lenne a kormányban, akkor ezt a javaslatot nem fogadná el, még az is jobb lenne, ha a kormány hagyna mindent úgy, ahogy van, és  nem nyúlna az oktatáshoz.

Gréczy Zsolt (Demokratikus Koalíció) szerint nem lehet diktátumokkal iránytani a magyar oktatást. Szabó Tímea (Párbeszéd Magyarországért) arról beszélt, hogy balatonalmádiban érettségi közben rúgtak ki egy történelemtanárt. Szerinte ennek elég bosszú szaga van. Orosz Anna (Momentum) úgy látja, hogy a rendszer lassan mindenkit bedarál és a státusztörvény a maradék jó tanárt is elüldözi majd. A fideszes Hollik István este 11-kor arról beszélt, hogy szerinte teljesen nyilvánvaló: az ellenzék azért ment be a parlamentbe, hogy hangulatot keltsen.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) éjjel fél kettőkor arról beszélt, hogy a státusztörvény szelektívvé teszi az iskolarendszert. Rétvári Bence (KDNP) hajnali fél 4-kor azt mondta, hogy a pályakezdő pedagógusok ennek a tervezetnek az egyik fő nyertesei. Szabó Tímea reggel fél 7-kor azt kérdezte, hogy abban mi az osztályharc, hogy „a kórházakra többet költsünk, a stadionokra kevesebbet”.

A parlamenti vita péntek délután óta tart, cikkünk írásakor Tóth Endre momentumos képviselő kapott szót. A több mint 18 órája folyó parlamenti vita élőben itt követhető:


Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Belföld#státusztörvény#parlament#tüntetés#parlamenti vita

Címlapról ajánljuk