Belföld

Varga Judit: Amikor a Jóisten megalkotta Magyarországot, nem bánt szűkmarkúan az áldásokkal

rtl.hurtl.hu

2023. június 12. 21:20

De aztán nem bánt szűkmarkúan a próbatételekkel sem a magyarok számára.

„Amikor a Jóisten megalkotta Magyarországot, nem bánt szűkmarkúan az áldásokkal, de a magyaroknak szánt próbatételekkel sem” – mondta Varga Judit a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Lőrincz Csaba-díj átadásán.

Szerinte „történelmi olimpiai arannyal ér fel”, hogy ennyi éven át szuverén és független nemzetként tudott megmaradni Magyarország. Hozzátette: „A válságok korát éljük, a válságoknak pedig mindig közük van az éppen fennálló világrend átalakulásához”.

A miniszter azt is mondta, hogy az Európai Unió soros elnökeként jövőre történelmi lehetőség elé néz Magyarország. „Elnökségünk alatt egy szuverén, nemzetállamok által alkotott, autonóm és erős Európa képét fogjuk támogatni. Ennek keretét pedig az az európai keresztény konzervatív értékrend fogja képezni, amelynek az őshonos nemzeti kisebbségek védelme alapvető eleme” – mondta.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az ünnepség megnyitóján azt mondta: a magyarok esetében az ország és a nemzet határai nem esnek egybe. Ennek ellenére a közbeszédben 2023-ban még mindig „románozunk” – mondta. Harminchárom évvel a rendszerváltás után ott tartunk, hogy honfitársaink egy része számára „a százéves határok mentális határokká merevültek, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy ezeréves horizonton, Szent István szemével lássanak” – tette hozzá.

A díjat idén Váradi Natáliának ítélte oda a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány. Váradi Natália beregszászi születésű kárpátaljai történész, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense. Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki 2019-ben. Fő kutatási területe az 1956-os forradalom és szabadságharc kárpátaljai vonatkozásainak témája.

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

#Belföld#isten#magyarország#varga judit#PIM#demeter szilárd

Címlapról ajánljuk