Belföld

A Mazsihisz leköszönő elnökét bírálta az utódja: Nem lehet egy antiszemitával leülni vacsorázni

rtl.hurtl.hu

2023. május 14. 13:25

Az új elnök szerint a Mazsihisz alapvető érdeke, hogy ne politikával, vagy öncélú „lájkvadászattal” foglalkozzon, hanem vallási szervezetként működjön.

Grósz Andort választották meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) elnökének vasárnap – írja a Népszava. Az biztos volt, hogy az eddigi elnök, az elmúlt tíz évben a Mazsihiszt vezető Heisler András búcsúzik, mivel nem indulhatott harmadszor is a posztért.

Grósz Andor kecskeméti orvosprofesszor és Nógrádi Péter budapesti ügyvéd, nemzetközi jogász jelentkezett be az elnöki székét. Programadó beszédükben mindketten hangsúlyozták, hogy meg kell szüntetni a belső ellentéteket, feszültségeket.

A Népszava szerint Grósz név említése nélkül Heislert is bírálta. Arról beszélt, a Mazsihisz alapvető érdeke, hogy ne politikával, vagy öncélú „lájkvadászattal” foglalkozzon, hanem vallási szervezetként működjön.

Nem lehet helyettes államtitkárokkal kedélyesen beszélni reggel, majd délután jól odamondani a kormánynak, végül este egy antiszemitával vacsorázni


– mondta arra a David Pressman, amerikai nagykövet által szervezett eseményre utalva, amelyen többek között a Mazsihisz vezetője és Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok pártelnöke is részt vett.

A választáson Grósz 70 szavazatot kapott, míg Nógrádi 35-öt.

Nyitókép: Grósz Andor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban 2023. április 16-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

#Belföld#mazsihisz#Grósz Andor#Nógrádi Péter#tisztújítás#magyarországi zsidó hitközségek szövetsége#választás

Címlapról ajánljuk