Belföld

Itt vannak az idei történelemérettségi feladatai

rtl.hurtl.hu

2023. május 10. 9:24

A keresztény vallástól egészen a magyarországi elöregedő társadalomig kell ma eljutniuk a középszinten érettségizőknek.

Középszinten háromórás, emelt szinten négyórás számonkérés vár az érettségizőkre szerdán. Az Eduline értesülései szerint a keresztény vallástól egészen a magyarországi elöregedő társadalomig kell ma eljutniuk a középszinten érettségizőknek töriből. A 12 feladtból álló első részben előkerül a kereszténység, a Szovjetunó, az unió, valamint Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadaságharc és az első ipari forradalom is.

A lap szerint Oroszországgal egészen sokat kell foglalkozniuk a vizsgázóknak: van egy feladat a sztálini Szovjetunióval kapcsolatban, de az 56-os forradalom is feltűnik, és az Európai Unió intézményrendszerét sem árt ismerniük az érettségizőknek.

A rövid választ igénylő feladatokkal összesen 50 pontot szerezhetnek a diákok, ezen kívül még két esszét kell megírniuk szintén 50 pontért.

Utóbbi keretében két rövid és két hosszú esszéből kell egyet-egyet választaniuk a középszinten vizsgázó diákoknak, amiket a megadott források segítségével kell kidolgozniuk. Idén a középszinten érettségizők a 100-130 szavas rövid esszében az Ókori Róma egy jelentős uralkodójáról vagy a második világháború egy jelentős helyszínéről írhatnak, míg a 210-260 szavas hosszú esszé témaköre a Reformkor egy jelentős alakja vagy az 1989-es események lehetnek. 

Ez azt jelenti, hogy hamisak voltak azok az esszétételek, amik kedd este kezdtek el terjedni egy érettségizők által használt Facebook-csoportban.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#érettségi#történelem#feladatok

Címlapról ajánljuk