Belföld

Több kislány molesztálásával vádolták meg, bűnügyi felügyelet alá vonták a papot, de az érsek szerint koholt a vád

rtl.hurtl.hu

2023. április 14. 13:21

Az érsek szerint az egyházi vizsgálat során nem beszéltek az áldozattal, csak a megvádolt pappal és más papokkal.

Egy görögkatolikus papról, Sz. atyáról ír a 444

„Sz. atya egy gyermekvédelmi intézmény vezetője volt, amikor a Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentette egy kamasz lány molesztálása miatt. Az eljárást lezárták, Sz. atyát áthelyezték a megye másik végébe, de nem sokkal később már az új szolgálati helyén is feljelentette egy 9 éves kislány anyja. A rendőrségi nyomozás még tart" – írja a portál. 

Mint írják „a bíróság végül megtette, amit az egyház nem: bűnügyi felügyelet alá vonta a papot, ezzel eltávolította a gyerekek közeléből”.

Ezt követően egy harmadik kislány is jelentkezett a rendőrségen, a nyomozás pedig folytatódik szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Annyit mondhatok, hogy az egyik papunkkal szemben vizsgálat folyik, amely vád nem tűnik megalapozottnak, sokkal inkább koholt vádnak tűnik

– jelentette ki Sz. atya felettese, Kocsis Fülöp metropolita, hajdúdorogi érsek a 444-nek adott interjújában.

Az érsek elmondása szerint az egyházi vizsgálat során nem beszéltek az áldozattal, csak a megvádolt pappal és más papokkal. Ez alapján jelenti ki Kocsis a beszélgetésben, hogy „koholt vádról” van szó, írják.

A portál hangsúlyozza: azért különleges Sz. atya ügye, mert itt legalább három kiskorú gondviselői is a rendőrséghez fordultak, és egyszerre fut a világi és az egyházi eljárás. Az is egyedülállónak számít, hogy a megvádolt pap felettese, érseke részletesen nyilatkozott az ügyről.

Nyitókép: Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája beszédet mond a Nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum átadásán 2023. április 13-án Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

#Belföld#molesztálás#szexuális zaklatás#pap#érsek#sz. atya

Címlapról ajánljuk