Belföld

Gyöngyösi Márton: kijelentéseimtől elhatárolódom, értük most is bocsánatot kérek

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 11:16

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke a közösségi médiában határolódott el saját magától, bocsánatot kért korábbi kijelentéseiért a Széder-estről szóló posztjában. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Gyöngyösi Márton meglepte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét, hogy részt vett az amerikai nagykövet által rendezett széderesti vacsorán. A Jobbik elnöke kipában foglalt helyet a résztvevők között, ami azért meglepő, mert 2012-ben még arról beszélt az Országgyűlésben, hogy listázni kellene, hány olyan zsidó származású ember van a parlamentben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent az ország számára.

Gyöngyösi szerda délelőtt Facebook bejegyzésében kommentálta a történteket. A politikus a posztban újból megköszönte David Pressman amerikai nagykövetnek a meghívást, ezután felidézte az este „kiemelkedő pillanatát” számára, amikor a társaság egyik tagja odalépett a képviselőhöz, majd a következőket mondta.

Élt a harmadik században egy neves zsidó rabbi, Shimon ben Lakish, aki azt tanította, hogy »amikor valaki elfordul a múltjától és ezzel jót cselekszik, az olyan erőteljes cselekedet, hogy a bűnei érdemekké válnak«.

A Jobbik elnöke szerint ezt neki címezte. Gyöngyösi erre úgy reagált, hogy szeretne annyit tenni a magyarországi zsidóság, egyben Magyarország békéjéért és nyugalmáért, hogy az „elfeledtesse azokat a rossz mondatokat, amelyeket korábban meggondolatlanul mondott”. Hozzátette, nem akart szándékosan megsérteni embereket.

Akkori kijelentéseimtől elhatárolódom, értük most is bocsánatot kérek

– közölte Gyöngyösi, valamint emlékeztette követőit a Pészah ünnepének fontosságára, majd zárta a posztot.


Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#gyöngyösi márton#jobbik#mazsihisz#elnök#széder#este#david pressman#amerikai nagykövet

Címlapról ajánljuk