Belföld

Kilátó-kilátástalanság: alig áll már néhány a tyukodi hírhedt tizenegyből

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 11. 17:08

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu határában a 2015-ben 275 millió forintnyi uniós pénzből felhúzott 11 fakilátóból már csak öt áll, és azokra sem vár szép jövő.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tyukod 2010-es évek közepén azzal került be a hírekbe, hogy a román határ közelében lévő falu teljesen sík, mezőgazdasági erdészeti jellegű földterületein tizenegy (11) fakilátó épült, javarészt uniós támogatásból. A nyírmártonfalvai lombkoronasétányhoz hasonlóan értelmetlen, közpénzpazarló beruházásra kilátónként 25 millió forint uniós támogatásra pályáztak az éppítetők, aminek jelentős részét meg is kapták a 2015-ben a pusztában fölállított faépítményekre.

Az RTL Házon Kívül 2021 novemberi riportja szerint az elhibázott pályázati kiírás következtében egy halomba felhúzott kilátókat gyakorlatilag senki nem használta, turisták, kirándulók elvétve vetődnek ugyanis az országnak ebbe az eldugott szegletébe, állaguk emiatt is gyorsan romlott.


A Válasz Online most, hogy már rég lejárt az uniós projektek esetében kötelező 3-5 éves fenntartási kötelezettség, megnézte mi a helyzet a tyukodi kilátókkal.

A lap riportere bejárta a területet (amennyire csak lehetett), és azt találta, hogy a falu tizenegy kilátójából már csak öt áll, négyet lebontottak. A még talpon lévő faépítmények sincsenek valami jó formában, a Kecskés-kilátóban például varjúpár fészkel, a nehezen megközelíthető kilátó melletti pihenő asztalait, padjait benőtte a tölgyültetvény. A Rádika Gyöngye-kilátó az egyetlen, amin valamiféle karbantartás nyomai látszanak, a Balogh-kilátóba nem lehet felmenni, két másik kilátó pedig gyakorlatilag megközelíthetetlen. A Válasz Online a 11 kilátóból kettőnek semmiféle nyomát nem lelte, sorsuk ismeretlen.

Nyitókép: RTL Házon Kívül

#Belföld#európai unió#uniós pénzek#tyukod#szabolcs-szatmár-bereg megye#kilátó

Címlapról ajánljuk