Belföld

A világ legkiválóbb egyetemei között az ELTE

rtl.hurtl.hu

2023. március 22. 16:40

Nyelvészeti képzésekben például a világ 150 legjobb intézménye közé tartozik, sokat javított tavalyi eredményén a Szegedi Tudományegyetem is. 

Három tudományterületen is a világ élvonalában van az Eötvös Lóránd Tudományegyetem – derül ki  Quacquarelli Symonds (QS) szakterületi rangsorának legfrissebb, 2023-as kiadásából.

A rangsor több területet is figyelembe vesz, értékeli például az intézmény hírnevét, elismertségét a világ kutatóinak és munkaadóinak körében, a tudományos publikációk számát és idézettségét, de az egyetemek nemzetközi kutatási együttműködéseit is vizsgálja. A QS értékelése szerint jelenleg tizenegy szakterületen az ELTE számít a legjobb felsőoktatási intézménynek Magyarországon. A rangsor öt tágabb tudományterületen értékeli az egyetemeket, közülük háromban került be a világ legjobbjai közé – számolt be az ELTE a kutatás eredményeiről.

Az egyetem bölcsészettudományokban a 262., természettudományokban a 298., társadalomtudományokban pedig a 451-500. helyen szerepel a globális toplistán.

Az ELTE sokat javított tavalyi eredményén, hasonlóan a Szegedi Tudományegyetemhez. Természettudományi területen a BME és a Debreceni Egyetem követi (401-450.), a mérnöki és technológiai területen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (224.), élettudományok és gyógyszerészet területén a Semmelweis Egyetem (264.), illetve Debrecen és Szeged egyaránt a 401–450. helyen szerepel a világlistán. A társadalomtudományok és menedzsment területen hazai viszonylatban az ELTE és a Corvinus osztozik az első helyen.

A lista élvonalát idén is az angolszász intézmények uralják, az első tízbe az EU-tagországok közül Franciaország, Németország és Olaszország jutott be. India az ötödik, Oroszország a nyolcadik, Japán a kilencedik, Ausztrália pedig a tizedik helyen áll a listázott intézmények száma alapján. A világ legjobb egyetemei pedig a különböző területeken a következők:

  • bölcsészettudományi területen sorrendben a Harvard, Cambridge és Oxford
  • mérnöki területen a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Stanford és Cambridge
  • élettudományokban a Harvard, Oxford és a Johns Hopkins Egyetem
  • természettudományokban a Harvard, az MIT és Cambridge
  • társadalomtudományokban a Harvard, Oxford és a Stanford állhatott fel.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#egyetemi#felsőoktatás#rangsor#elte#BME#semmelweis egyetem#debreceni egyetem#szegedi tudományegyetem#corvinus egyetem

Címlapról ajánljuk