Belföld

A magyar honvédelmi miniszter szerint az Egyesült Államok nélkül nem lesz béke Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 8:55

Pedig nem is az amerikaiak, hanem az oroszok támadták meg nyugati szomszédjukat. 

 

Interjút készített az Index Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel. A legfőbb téma az orosz-ukrán háború és a toborzási kampány volt.

„Attól tartok, hogy elhúzódó háborúra számíthatunk. A Nyugat mindenkit bele akar préselni a háborúba, és ma Európában már ott tartunk, hogy szinte elfogyott a béketábor és mindenki háborúra készül. Kivéve minket, magyarokat” – kezdte a miniszter.

Ukrajna nem tud dönteni saját sorsáról, mások rendelkeznek róla. Az Amerikai Egyesült Államok döntése nélkül nem lesz béke 

– jelentette ki Szalay-Bobrovniczky, aki arról nem tett említést, hogy valójában, ha Oroszország kivonulna a megszállva tartott területekről, akkor véget érne a háború és béke lenne. 

A miniszter elmondta, a magyar kormány a későbbiekben sem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába. Arra a kérdésre, nem minősül-e katonai támogatásnak, hogy a Magyar Honvédség ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében  vesz részt, így válaszolt: „A humanitárius, azaz embereken segítő szándékunk keretében tettük lehetővé sebesült katonák ellátását, és ez alapján segítünk abban is, hogy ukrán katonai egészségügyi szakemberek kapjanak olyan tudást, amivel életeket tudnak majd menteni."

A hazai védelmi ipar fejlesztéséről elmondta: az „a magyar gazdaság motorjának újabb hengere” lehet. 

„Sorra nyitjuk az üzemeket. A zalaegerszegi Lynx-gyár már működik, Kiskunfélegyházán cseh és amerikai kézifegyvereket gyártanak, nemrég jártam Gyulán, ahol az Airbus egyik kiemelt jelentőségű gyára van – valamennyi Airbus helikopter váltójához itt gyártanak kulcsfontosságú elemeket –, ezt a gyárat támogatja az új felületkezelő üzem, amit megnyitottam. A várpalotai lőszergyár is rohamtempóban épül, aminek Magyarország és az egész régió szempontjából nagy jelentősége lesz” – sorolta a miniszter.

A toborzókampányról elmondta:

A magyar honvédség ajánlata valahogy úgy szól: ha közénk lépsz, ha katonának állsz, akkor egy bátor, hazafias, tiszta gondolkodású közösség tagja leszel. Egy olyan közösséggé, ahová jó tartozni, ahol életre szóló barátságok kötődnek, ahol a vállak nem arra szolgálnak, hogy kilökjék a másikat a sorból, hanem, hogy vállat vállnak vetve együtt lehet küzdeni egymásért, ha baj van.

A fiataloknak továbbá azt üzente: „a kaszárnya kapuja nyitva, ha katonának állsz, egy bátor, a hazájáért tenni akaró közösség tagja leszel. Egy leszel közülünk." 

Megerősítette: a sorkatonaság visszaállítása nem szerepel a tervek között.

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén  2023. február 13-én. Fotó: Mónus Márton / MTI

#Belföld#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#honvédelmi miniszter#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk