Belföld

Kilenc hivatalos személyt gyanúsít az ügyészség uniós pénzek ellopásával

rtl.hurtl.hu

2023. március 3. 12:55

Hivatali vesztegetés és egyéb bűncselekmények miatt is nyomoznak, nagy összegeket foglaltak le.

A Központi Nyomozó Főügyészség a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozásában eddig 34 gyanúsítottat hallgatott ki, közölte a honlapján az ügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2022 áprilisában összehangolt bűnügyi akció keretében 18 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós forrásból finanszírozott – és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket.

A nyomozás során jelentős összegű, korrupciós eredetű, vagyonelkobzás alá eső vagyonelemeket foglaltak le.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2023. március 2-án országszerte 17 helyszínen összehangolt bűnügyi akciót hajtott végre, amelyben – a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a Készenléti Rendőrség bevonásával – közel 80 ügyész és rendőr vett részt. A részben gazdasági társaságok székhelyein végzett kutatásokat és lefoglalásokat követően, a főügyészség 9 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, közölték.

Az újabb gyanúsítások az Egészségipari Támogatási Program keretében benyújtott pályázatokat is érintik. A legkisebb támogatható projektméret 400 millió forint volt, amelyből az ügyben több is érintett.

A tegnap közölt gyanúsításokkal együtt az ügynek eddig összesen 34 gyanúsítottja van – akik közül 9 hivatalos személy –, továbbá 11 jogi személy ellen folyik büntetőeljárás. Az újabb gyanúsítottak közül volt, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését, valamennyien szabadlábon védekeznek.

Nyitókép: Ügyészség.hu

#Belföld#korrupciós botrány#támogatás#program#kihallgatás#bűnügyi ackió

Címlapról ajánljuk