Belföld

A Momentum kivonul a parlamentből az új DK-s képviselő eskütételekor

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 18:34

Szerintük Ráczné Földi Judit nem méltó a mandátumra, mert offshore vállalkozásban volt érdekelt.

Ki fog vonulni a Momentum a Parlamentből a DK-s Ráczné Földi Judit képviselői eskütétele alatt – ezt a Magyar Hang megkeresésére közölte a párt.

Mint korábban írtuk, Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt mondta, hogy a párt értékrendjébe nem fér bele, hogy „egy offshore lovag országgyűlési képviselő legyen”.

Ráczné Földi Juditot a DK Kordás László halála után jelölte képviselőnek. Ugyanakkor a Momentum álláspontja szerint, mivel a választáson együtt induló pártok közös jelölőszervezetnek számítanak, a többiek jóváhagyására is szükség lett volna ahhoz, hogy ne a listán sorban következő DK-s Manhalter Dánielt jelöljék. Ezért Gelencsér Ferenc a Kúriához fordult, az viszont jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését arról, hogy Ráczné Földi Judit kerüljön a parlamentbe.

A Momentum már az előválasztás alatt is határozottan állást foglalt amellett, hogy milyen embereknek van és nincsen helyük a magyar Országgyűlésben

– közölte a párt a Magyar Hanggal. Szerintük Ráczné Földi Judit azért nem méltó a képviselői mandátumra, mert hazudott: az előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozat ellenére aláírási joga volt egy offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozásban.

Az offshore-ügyet korábban a Válasz Online írta meg. Az olvasói támogatásokból működő lapot emiatt egymillió forintos sérelemdíjért perelte be Ráczné Földi Judit, Schiffer András ügyvédi képviseletével. Ugyanakkor a bíróság első- és másodfokon is a Válasz Online kiadójának adott igazat.

A lap szerint a másodfokú ítéletet követően a DK azt a látszatot próbálta kelteni, hogy a Válasz Online „csak azért nyerhetett jogerősen az időközben parlamenti mandátumra érdemesített politikus ellen, mert a közszereplőknek el kell tűrniük mindenféle véleményeket”. Ugyanakkor az ítélet kimondja, hogy a kifogásolt cikkben a lap „nem csak hogy valós tényeket közölt, hanem a szerkesztésével egyértelművé tette, hogy mely tények alapján tekinti” Ráczné Földi Judit eljárását „offshore-gyanúsnak”.

Nyitókép (archív): MTI/Bodnár Boglárka

#Belföld#momentum#dk#Ráczné Földi Judit#schiffer andrás#offshore#országgyűlés

Címlapról ajánljuk