Belföld

Hekkertámadás érte az ellenzék által „orosz kémbanknak” tartott Nemzetközi Beruházási Bankot

rtl.hurtl.hu

2023. február 22. 9:24

A bank levelezési rendszerét törték fel, a hvg.hu cikke szerint érzékeny információkhoz fértek hozzá. 

Hekkertámadás érte az az ellenzék által csak „orosz kémbanknak” nevezett Nemzetközi Beruházási Bankot – tudta meg a hvg.hu. A lapnak a bank elismerte, hogy február 17-én kibertámadás áldozatai lettek, melynek „eredményeképpen egyes banki tisztviselők nevében jogosulatlanul tömeges hamisított e-mail terjesztést hajtottak végre”. Hozzátették, hogy az eset miatt felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal.

A hvg.hu információi szerint a hekkerek belső levelezésekhez, dokumentációkhoz, érzékeny információkhoz is hozzájutottak, és a dokumentumokat terjeszteni is kezdték.

A támadás aznap történt, amikor kiderült, hogy már csak Oroszország, Kuba, Mongólia és Vietnám maradt Magyarország társa a „kémbankban”. Az uniós forrásokért is felelős miniszter az RTL Híradó kérdésére, hogy kilép-e Magyarország is a bankból, azt válaszolta:

Majd meglátjuk.


2022 márciusában Szijjártó Péter az RTL Híradónak még arról beszélt, hogy akár növekedhet is Magyarország részesedése a Nemzetközi Beruházási Bankban. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a bank fontos szerepet tölt be magyarországi cégek finanszírozásában, így amíg szankciókat nem vetnek ki rá, addig Magyarország is tulajdonos marad.


A legnagyobbrészt orosz tulajdonban lévő bank 2018-ban jelentette, hogy Budapestre teszi át a székhelyét, az országgyűlés pedig úgy döntött: a bank dolgozói teljes diplomáciai mentességet kapnak. A lépésben sokan az orosz kémhálózat terjeszkedését látták. 

A Fidesz frakciójának szóvivője 2019 márciusában az RTL Híradónak elmondta, hogy a párt szerint semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent, hogy Budapestre teszi székhelyét a Nemzetközi Beruházási Bank.


A bank elnöke, Nyikolaj Koszov pedig az RTL Híradó kérdésére kijelentette: egyetlen kém sem dolgozik a Nemzetközi Beruházási Bankban .


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#Nemzetközi Beruházási Bank#orosz kémbank#hackertámadás#budapest#oroszország#hackerek

Címlapról ajánljuk