Belföld

A Kúriához fordult a Belügyminisztérium, így továbbra sem kell megmondaniuk, mennyi lélegeztetőgépet adtak el

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 13:17

Egyes feltételezések szerint nem sokat. 

A Transprency International a koronavírus-járvány kitörése óta nyomon követi azokat a költséges beruházásokat, amelyeket a magyar kormány a pandémiára hivatkozva hajtott végre. Ilyen az a több mint 300 milliárd forintos projekt, amikor során több mint 16 ezer darab lélegeztetőgépet szerzett be a magyar kormány.

Ezeket rendkívül drágán, túlárazottan szerezték be. Kiderült ráadásul, hogy ezekre az eszközökre nem volt szükség, nem kellenek senkinek

– mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója az RTL Híradónak.

Ligeti szerint a magyar kormány megpróbálta értékesíteni ezeket a gépeket. A Transparency International azt szerette volna megtudni, hogy hány gépet sikerült eddig eladni. Annyi bizonyos, hogy pár száz eszközt sikerült rászoruló országok számára elajándékozni.

A Belügyminisztérium azt közölte, hogy az ezzel kapcsolatos adatokat a beszerzést bonyolító Kórházi Főigazgatóság tud szolgáltatni.

– tájékoztatott Ligeti Miklós, aki elmondta, hasonló választ kaptak az Országos Kórházi Főigazgatóságtól is.

Ligeti szerint könnyen az lehet a helyzet, hogy a lélegeztetőgépek jó része még mindig állami pénzől fenntartott raktárakban porosodik. 

A Belügyminisztérium a jogerős ítélet ellenére sem adta még ki az adatokat, mint kiderült azért nem, mert január 31-én a Kúriához fordultak. 

Erről pénteken tájékoztatták a Transparency International Magyarországot. A témával a péntek esti Híradó részletesen is foglalkozik. 

Nyitókép (illusztráció): Illusztráció – Fotó: Kovács Anikó/MTI

#Belföld#lélegeztetőgép#transparency international#ligeti miklós

Címlapról ajánljuk