Belföld

A miniszter megindokolta, miért menthetik fel indoklás nélkül a legalább 25 éve szolgáló katonákat

rtl.hurtl.hu

2023. január 18. 8:25

Nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással bíró vezetőket szeretnének a hadsereg minden szegmensének élére.

Egyoldalú döntéssel, indoklás nélkül felmondhat a honvédelmi miniszter minden katonának, aki betöltötte a 45. évét és legalább 25 évet szolgált a hadseregeben. Az erről szóló kormányrendelet kedden jelent meg. Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról beszélt, tőle függ az is, hogy az elküldött katonák kaphatnak-e havi juttatást a nyugdíjig, vagy nem. A tárcavezető a tiszti állomány fiatalításával indokolta a döntést. Ennek kapcsán adott interjút a Magyar Nemzetnek.

Egy high-tech haderő létrehozása a cél a Honvédség fiatalításával
Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Fotó: RTL híradó


Ebben a miniszter arról beszél, hogy a szomszédunkban dúló háború miatt nyilvánvalóvá vált, hogy egy modern, jól felszerelt haderőre van szükségünk. Ennek finanszírozására hozták létre a honvédelmi alapot és elkezdték a korszerű felszerelések beszerzését is. Ennek folyománya a Honvédség tudatos fiatalítása is.

Rendeztük végre a hadrendi számok és alakulatnevek korábbi, helytelen használatát, ezáltal sikerült a hagyományokat megőrző, méltó keretet adni a katonai szolgálatnak. Most, a következő lépés a tartalom, azaz a szolgálati kultúra változtatása, a haderő megfiatalítása következik, és bátran mondhatom, hogy ezzel korszakhatárhoz érkeztünk. Ezt a következő szintet jelzi a kedden megjelent rendelet is

– magyarázta.

A fiatalításra többek között azért is van szükség, mert az új, korszerű eszközök egy másik generációt képviselnek, ezek pedig véleménye szerint „a fiatalok technikai tudását és képességeit igényli”. Tehát a megálmodott high-tech magyar haderő építéséhez szerinte elengedhetetlen, hogy

egy új, a fiatalokra jellemzően dinamikus, fizikailag, szakmailag és erkölcsileg is példaértékű vezetői kultúrára törekedjünk.

Nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással bíró vezetőket szeretnének a hadsereg minden szegmensének élére. Ahhoz, hogy az ilyen kvalitásokkal rendelkező fiatalok teret és lehetőségeket kaphassanak,

meg kell nyitni az utat a szolgálatban tisztességgel helytállt idősebb állomány előtt egy méltó és méltányos juttatási formával a szolgálatból történő kiválásra.

Ahogy arról már beszámoltunk, az érintett állomány részére a kormány, elismerve a honvédelem ügye iránti elhivatottságukat, áldozatvállalásukat és az ország érdekében tett erőfeszítéseiket, bevezeti a honvédelmi szolgálati juttatást. Ennek alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, amely az életkor és a nyugdíjkorhatár között még hátralévő évek száma szerint, évenként 2 százalékkal csökken. A honvédelmi szolgálati juttatás abban az esetben is teljes összegében megilleti az arra jogosultat az öregségi nyugdíj korhatár betöltéséig, ha mellette munkát vállal.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#honvédség#fiatalítás#miniszter#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#modernizálás

Címlapról ajánljuk