Belföld

Gyurcsány Ferenc: Meglepően sokak adták el magukat

rtl.hurtl.hu

2023. január 11. 10:19

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: 21 egyetem hallgatói eleshet a külföldi tanulást lehetővé tevő Erasmus-programtól. Az Európai Bizottság ugyanis felfüggeszti a támogatást azoknál az egyetemeknél, amelyeket a kormány az elmúlt években alapítványi fenntartásba adott, az irányító testületükbe pedig többek között politikusok, kormánytagok is beültek. 

Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök DK-alapító Facebook-oldalán fejtette ki véleményét. Szerinte „az állam egyetemeit az Orbán nevű kormányfő alapítványoknak adta, melyek vezetésébe saját embereit ültette. Pártegyetemeket csináltak, miközben a magyar politikai közösség – lásd még: köztársaság – elvesztette a magyar felsőoktatást.”

Sok gazember vagy éppen szerencsétlen olcsójános vett és vesz részt a rablásban. Meglepően sokak adták el magukat, valójában a magyar felsőoktatást. Azt a felsőoktatást, melynek első egyetemét I. Lajos király alapította Pécsett 1367-ben

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki úgy látja: „Nem konzervatívak ezek, hanem konzekvens módon a nemzetet rabló gazemberek.”

A 24.hu írta meg, hogy a DK törvénymódosítással vetne véget a „fideszes kegyencek” tobzódásának, hogy a magyar diákok visszatérhessenek a csereprogramba. 

A javaslat a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összeférhetetlenségi szabályait szigorítaná. Célja az egyetemi autonómia biztosítása mellett az alapítványok függetlensége a mindenkori kormánytól. A sarkalatosnak minősülő módosítás lényege szerint 

az egyetemi alapítványok kuratóriumába, felügyelőbizottságába be sem kerülhetne az, aki az előző 10 évben politikus, állami, önkormányzati vezető, állami cég vezetője vagy ilyen személy rokona volt. 

Az Európai Bizottság elvárása miatt az összeférhetetlenségi előírásokat legkésőbb március 1-jéig kellene teljesíteni.

A kuratóriumokban, felügyelőbizottságokban megüresedő helyekre az egyetemi szenátus és a hallgatók képviselőiből álló bizottság tenne javaslatot, a testületekbe kétharmados támogatással lehetne bekerülni. 

A DK szerint elfogadhatatlan, hogy „fideszes kegyencek tobzódnak” a kiszervezett egyetemek kuratóriumaiban, felügyelőbizottságaiban, „milliós fizetéseket visznek haza”, miközben miattuk az egyetemi hallgatók jelentős támogatásoktól, ösztöndíj-lehetőségektől, rendkívül fontos csereprogramoktól esnek el. 

Az Európai Bizottság megcáfolta Navracsics Tibort

Az uniós forrásokért felelős miniszter, Navracsics Tibor hétfőn azt mondta a Híradónak, bízik benne, hogy csak félreértésről van szó. Kedden írásban hozzátette: levélben követelnek magyarázatot, hogy egészen pontosan mi a bizottság problémája.

A tárgyalásokon soha nem volt szó arról, hogy kockázatosnak tartaná az Európai Bizottság, hogy aktív politikusok részesei a közérdekű alapítványok kuratóriumának

– mondta a miniszter hétfőn.

Ám az Európai Bizottság szóvivője kedden elküldte az RTL Híradónak azt tavaly november 20-án kelt dokumentumot, amelyben a magyar kormány intézkedéseit értékelték:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#dk#gyurcsány ferenc#erasmus#törvénymódosítás

Címlapról ajánljuk