Belföld

Pert nyert a kórházzal szemben egy magyar nő, akitől elszakították koraszülöttjét

rtl.hurtl.hu

2022. december 28. 17:47

A bíróság kimondta, a szülés és az azt követő napok egyszeri és megismételhetetlen eseményt jelentenek az anya és a gyermek életében. A TASZ szerint precedensértékű ítélet születhetett.

Pert nyert az az édesanya azzal a kórházzal szemben, ahol szülés után elszakították koraszülött gyermekétől, és csupán napi kétszer fél órára láthatta csecsemőjét – közölte a TASZ szerdán.

Heni története akkor kezdődött, amikor harmadik gyermekével volt várandós, és váratlanul, a 34. héten megindult a szülés. Férjével azonnal a kórházba siettek, ahol pár óra vajúdás után megszületett Benjámin, aki azonnal felsírt. Pár perccel később azonban a kisfiút elválasztották Henitől, inkubátorba helyezték, az édesanyának pedig napi kétszer fél óra látogatást engedélyeztek.

Az édesanya azonban nem hagyta annyiban a dolgot, átvitette Benjámint egy olyan kórházba, ahol bármennyi időt együtt lehetett vele, de így is napok teltek el, mire végre a karjaiban tarthatta gyermekét. A trauma feldolgozását segítő terápia végére arra az elhatározásra jutott, hogy kiáll magáért, és jogi lépéseket tesz a kórházzal szemben.

A bíróság szerint a szülés és az azt követő néhány nap egyszeri és megismételhetetlen esemény az anya és a gyermek életében, és az egymástól külön töltött időt nem lehet pótolni. 

A jogvédők közleménye szerint a bíróság jogerősen is kimondta, hogy az édesanyáknak kapcsolattartási joga van csecsemőjükkel, amit nem lehet indokolatlanul és aránytalanul korlátozni.

A TASZ a közleményében azt írta, az ítélet fontos állomása annak a folyamatnak, amit nők ezrei indítottak el azért, hogy a szülészeti ellátórendszer nőközpontú legyen. Azt is hozzátették, az ügy precedensértékű lehet, és megannyi várandós nőnek segít megismerni jogait, hogy nekik már ne kelljen átélniük hasonló traumákat.

Nyitókép: Koraszülött inkubátorban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

#Belföld#bíróság#ítélőtábla#koraszülött#ítélet#társaság a szabadságjogokért#tasz#szülés#anya#szülészet

Címlapról ajánljuk