Belföld

Erdő Péter a háború okozta inflációról is beszélt a szentmisén

rtl.hurtl.hu

2022. december 25. 8:28

  A bíboros szerint a háború mindig az ember csődje.

„…a béke itt van velünk, csak nem vesszük észre. Itt rejlik bennünk és köztünk, csak nem ismerjük el”. „Képesek vagyunk haragudni egymásra és a világra, a körülményekre, és akár a tárgyakra is, ha utunkba állnak, vagy nem engedelmeskednek akaratunknak. És rosszkedvünkben sokszor egymást marjuk és hibáztatjuk” – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Szent István-bazilikában a karácsonyi éjféli szentmisén.

Hozzátette, a harag mélyén néha félelem rejtőzik. Szorongás a jövőtől, attól, hogy holnap „nem lesz meleg szobánk, hogy talán a pénzünk nem lesz elég a legszükségesebbre sem (...), ha megbicsaklik körülöttünk a fél világ.”

Kitért arra: hallva a háborúról szóló híreket, látva a következményeit a menekültek arcán vagy az árcédulákon, az ember szorongva tapasztalja, hogy sorsát nála nagyobb erők alakítják.

A bíboros kijelentette: a háború mindig az ember csődje. Az ember által végzett pusztítás mögött pedig gyakran érezni, hogy ott rejlik a gonosz.

Krisztus születésének ünnepe mindezek ellenére örömünnep – mondta Erdő Péter, és arra kérte a híveket, legyenek hálásak, és együttműködve a jézusi valósággal győzzék le idegességünket és önzésünket, legyenek nagylelkűek és kedvesek.

(MTI)

Fotó:  Mónus Márton / MTI

#Belföld#erdő péter#szentmise#karácsony#infláció#propaganda#háborús infláció

Címlapról ajánljuk