Belföld

„Amíg Orbán marad, addig marad a válság is” – reagált az ellenzék a kormányfő sajtótájékoztatójára

rtl.hurtl.hu

2022. december 21. 11:44

Az elmúlt 12 év „orbáni politikája tönkretette Magyarországot és megélhetési válságba taszította a családokat” – írta a DK. A Momentum szerint a Fidesz hazudott és új kormányfőre van szüksége az országnak. A Jobbik szerint Orbán Viktor csak hárította a felelősséget. Az LMP szerint az állam 10 százaléknál magasabb béremelést is tudna adni a pedagógusoknak.

Orbán Viktor nem beszélt szerdai sajtótájékoztatóján az emberek mindennapi problémáiról, mégpedig azért, mert nem tudja megoldani őket, elvesztette ugyanis az irányítást Magyarország sorsa felett – kommentálta a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormánya a miniszterelnök Kormányinfón elmondott szavait közleményben.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, árnyék-kancelláriaminiszter az MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írta, Orbán Viktor sajtótájékoztatója egyértelművé tette, hogy az ország semmilyen fordulatra nem számíthat a kormánytól: marad az elmúlt 12 év „orbáni politikája, amely tönkretette Magyarországot és megélhetési válságba taszította a családokat”.

Amíg Orbán marad, addig marad a válság is, és minél tovább marad, annál nagyobb lesz a baj 

– fogalmazott az ellenzéki politikus.

A DK szerint Orbán Viktor azért nem beszélt az emberek mindennapi problémáiról – úgy mint Európa legmagasabb élelmiszerárairól, az "orbáni infláció" által okozott gazdasági károkról, a hétszeres rezsiemelésről, az üzemanyagárak emelkedéséről vagy a tönkretett oktatásról és egészségügyről –, mert nem tudja megoldani őket.

Molnár Csaba szerint a DK-s árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjon a megélhetési válságból, és egy európai országgá váljon.

Momentum: Új vezetőre van szükség

„A magyar miniszterelnök ma ismét másra mutogatott és nem vállalta a felelősséget azért, hogy hazánk az elmúlt évtizedek egyik legnehezebb időszakát éli. Egyszerre megdöbbentő és kétségbeejtő, hogy Orbán Viktor hosszú percekig beszélt a szerinte rendkívüli teljesítményekről, de egy szót sem ejtett a hazánkat sújtó gazdasági és megélhetési válságról” – írta a Momentum Mozgalom.

A párt szerint egyebek mellett a következő problémákkal kell a lakosságnak küzdenie:

  • rekord árstop-infláció az élelmiszereken, 
  • elképesztően megemelt energiaárak, 
  • gyenge forintárfolyam, 
  • családok sokaságának kell dönteniük aközött, hogy a hónap végén befűtik-e otthonukat, vagy bevásárolnak, 
  • ráadásul hónapok óta tüntetnek a tanárok és a diákok a megbecsülésért. 

„Mondjuk ki az igazságot: a Fidesz nem mondott igazat, a saját választónak is hazudott és soha nem látott káoszkormányzást hajtott végre az elmúlt évben is. Magyarországnak egy felelős és hozzáértő kormányfőre és kormányra van szüksége” – írta a párt, amely szerint egy olyan vezetőre van szüksége az országnak, aki kimondja az igazságot akkor is, ha fáj. 

„Véget kell vetni az árstop-inflációnak, meg kell szüntetni a Fidesz-felárat, már rég ki kellett volna egyezni az EU-val” – tették hozzá.

Jobbik: 2023-ban is csak hazugságra lehet számítani a kormánytól

Az Orbán-kormány miatt volt ez az év a legnehezebb a rendszerváltás óta Magyarországon – kommentálta a Jobbik a miniszterelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Az ellenzéki párt szerint a Kormányinfó előrevetítette, mire lehet számítani a magyar kormánytól 2023-ban: 

hazugságra és még több hazugságra, felelős kormányzásra, döntéshozatalra pedig továbbra sem.

Azt írták: aki arra számított, hogy a kormányfő az év végéhez közeledve számot vet, szembenéz azzal a ténnyel, hogy a kudarcos válságkezelésük, az elhibázott gazdaságpolitikájuk csődközelbe juttatta az országot és a magyar embereket, annak csalódnia kellett.

„A felelősség hárításában páratlan tehetséggel bíró Orbán Viktor ezúttal is inkább a háborúra, az EP-re és Brüsszelre mutogatott ahelyett, hogy arról beszélt volna, hogy kivéreztették a katásokat, hogy eltörölték a rezsicsökkentést, az elmúlt 12 év hataloméhes, dilettáns kormányzása, a brutális infláció, az Európa-rekorder áfa pedig lassan tönkreteszi az embereket, akiknek ezzel a helyzettel, a már régiós szinten is lesajnált bérekkel és nyugdíjakkal kell szembenézniük” – fogalmaztak, hozzátéve: a Jobbik segítette volna a vállalkozókat, a lakosságot pedig adócsökkentéssel védték volna a brutális drágulással szemben, valamint egyezségre jutottak volna az európai közösséggel, hogy elinduljanak az uniós pályázatok, és hazahozzák azokat a forrásokat, melyek megilletik a magyarokat.

„Egy normális országban a kormány nem zsigereli ki az embereket, nem vérezteti ki az önkormányzatokat és a legfontosabb, egy normális országban a kormányfő nem hazudik” – írták.

LMP: Valahogy a kormány nem okolható semmilyen problémáért

Orbán Viktor mai sajtótájékoztatója tökéletes példa volt arra, hogy Magyarországon nem kormányzás, hanem felelősséghárítás zajlik – írta Facebook-oldalán Ungár Péter, az LMP társelnöke. 

„Valahogy a kormány mégsem okolható semmiért: az infláció Matolcsy György hibája, a magas energiaárak az Unió döntéseinek következménye, a háború pedig nem tudjuk kié, de nem Oroszországé. A pedagógusok pedig leginkább önmagukat okolhatják, hogy nem tartják be a betarthatatlan törvényeket” – fogalmazott.

Ungár Péter szerint Paks II. valójában azért nem épült meg, mert a magyar kormány rossz partnerrel, rossz projektre, rossz megállapodást kötött. Az orosz fél még egy normális tervdokumentációt sem volt képes benyújtani, a hitelt már piaci hitellel váltjuk ki, mert az is kedvezőbb, közben pedig Oroszország lerohant egy független államot, bizonyítva, hogy mennyire megbízható partner. Ez egy elhibázott projekt, amiből egy teljes évtizedes elhibázott energiapolitika következett, és ennek eredménye az, hogy Magyarország a jelenlegi válság legnagyobb vesztese – írta a pártelnök.

Az LMP-s politikus azt mondta, nem igaz, hogy az állam nem tud 10 százaléknál nagyobb béremelést adni a pedagógusoknak.

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#kormányinfo#orbán viktor#dk#momentum#jobbik#mszp#lmp#párbeszéd

Címlapról ajánljuk