Belföld

4500 orvos lenne hajlandó letétbe helyezni a felmondását az egészségügy átalakítása miatt

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 6:10

Jövő év elejére összehívja a rendkívüli országos küldöttgyűlését a Magyar Orvosi Kamara.

Jövő év elejére összehívja a rendkívüli országos küldöttgyűlését a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután három nap alatt mintegy 8 ezer orvos reagált a gyors felmérésükre – mondta a Népszavának Álmos Péter, a köztestület alelnöke. Ezen a fórumon születhet döntés arról, hogy milyen tiltakozó akciót támogat az orvostársadalom válaszul arra, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag elfogadása előtt a kormányzat nem vette figyelembe észrevételeiket.

Álmos Péter közölte: 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, és 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt. A válaszolók mintegy harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik. A felmondásokat egyelőre nem gyűjtik, a cél a szándék felmérése volt.

Szerdán a parlament elfogadta a törvénycsomagot, Álmos Péter szerint ezért

arra fogjuk kérni a köztársasági elnököt, küldje vissza megfontolásra a jogalkotóknak, hogy egy olyan törvény születhessen, amely mögött van szakmai konszenzus.

Ahogyan korábban bemutattuk, az egészségügy reformja többek között teljesen átalakítja az alapellátást és a járóbetegellátást is, de nagy változások jönnek a kórházaknál is. Az új törvény értelmében ha szükség van rá, akkor a tartós ápolási feladatok, az épületek és az ott dolgozók is átkerülnek a szociális ellátórendszerbe.

Megváltozik az alapellátás, az ügyeleti rendszer, de megvalósul a szakrendelők és a városi kórházak szakmai integrációja is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megyei kórházak irányítása alá kerülnek. Az új törvény szerint amennyiben egy praxisba hat hónapon át nem találnak orvost, akkor az Országos Kórházfőigazgatóság alá tartozó praxiskezelő háziorvost jelölhet ki, hogy lássa el az adott körzet lakosait. Az új praxiskörzetek megrajzolása a jövőben nem önkormányzat, hanem a praxiskezelő feladata lesz.

Nyitókép: illusztráció – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#egészségügy#pintér sándor#mok#magyar orvosi kamara#orvos

Címlapról ajánljuk