Belföld

Alkotmánybíróság: az orvosok rejtett megfigyelése nem sérti az alapjogot

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 18:41

A hálapénz visszaszorítása olyan érdek, ami miatt a titkos információgyűjtés megengedhető. 

Az Alkotmánybíróság elutasított egy orvos panaszát, aki azt kifogásolta, hogy magánéletébe a titkos információgyűjtés révén bármikor beavatkozhatnak, és emiatt félelemben kell élnie – írta a hvg.hu. Az orvos szerint ezért a 2021-ben bevezetett egészségügyi szolgálati jogviszony sérti az Alaptörvényt.

Az Alkotmánybíróság ezzel nem értett egyet. A testület döntése szerint a hálapénz visszaszorítása olyan alkotmányos érték, ami az alapjogkorlátozás legitim célja lehet. Mivel a hálapénz adója és elfogadója egyaránt titokban akarja ezt tartani, a rejtett megfigyelés különböző eszközei alkalmasak a cselekmény felderítésére és bizonyítására.

Az Alkotmánybíróság szerint a célok fontossága és az ennek érdekében okozott alapjogsérelem súlya megfelelő arányban áll egymással, és hozzátették: a szerződést nem volt kötelező aláírni, az egészségügyi dolgozók maguk dönthettek erről – írta a hvg.hu.

Nyitókép: Alkotmánybírók az Alkotmánybíróság nyilvános ülésén az MTA szabályozása ügyében tartott határozathirdetésen 2022. november 15-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

#Belföld#hálapénz#orvosok#titkos megfigyelés#alkotmánybíróság#alapjog#alaptörvény

Címlapról ajánljuk