Baleset-bűnügy

Hálapénz elfogadása miatt öt év börtönt kaphat a debreceni orvos

rtl.hurtl.hu

2023. április 6. 16:48

Az elsőrendű vádlott összesen négy alkalommal vett át készpénzt, valamint ajándéktárgyat három betegtől és az egyik páciens hozzátartozójától. 

Akár öt év börtönbüntetést is kaphat az a debreceni szakorvos, aki összesen négyszer fogadott el hálapénzt három páciensétől és az egyik beteg rokonától – derül ki a vádiratból.

A Debreceni Törvényszék előkészítő ülést tart annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

Többek között műtéti előjegyzésekért és vizsgálatok elvégzésesért fogadott el jogtalan előnyt.

Az elsőrendű vádlott összesen négy alkalommal vett át készpénzt, valamint ajándéktárgyat három betegtől és az egyik páciens hozzátartozójától 2021. október és 2022. január között. A szakorvos mellett az ügy másik vádlottja egészségügyi asszisztenseként dolgozott, aki egyszer ötezer forintot kapott az egyik borítékban lévő pénzből. A vádlottak megszegték az egészségügyi törvények és szakmai etikai kódexek előírásait.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a szakorvosra 5, az asszisztensre pedig 1 év börtönbüntetést és három év próbaidőt indítványozott, ha beismerő vallomást tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.

Mindkét elkövetőre várhat pénzbírság is, de a szakorvost öt évre el is tilthatják a közügyektől, valamint, három évig nem végezhet orvosi foglalkozást.

Nyitókép: Pexels.com

#Baleset-bűnügy#hálapénz#debrecen#törvényszék#szakorvos#börtönbüntetés#vádirat#ügyészség

Címlapról ajánljuk