Belföld

212 védett rákot mentettek ki Budapest legismertebb kínai plázájából

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 12:10

Fogyasztásra kínálták őket. Lépett a kormányhivatal. 

Augusztusban kereste meg a 444.hu-t egyik olvasójuk, hogy  Budapest talán legnagyobb és legismertebb kínai szupermarketjében, a Duna Pandában vásárolgatva élő édesvízi rákokra bukkant. Gyanús lett neki, hogy talán őshonos magyar rákok lehetnek. Meg is kérdezte az eladókat erről, de nekik fogalmuk sem volt, pontosan mit is árulnak.

Az élő rák kilója 8 ezer forint volt, az olvasó nyolc darabot vett, megette őket. Azonban nem hagyta nyugodni a dolog, így egy Facebook-csoporttól kért segítséget az állatok beazonosításához. Így derült ki, hogy kecskerákokról lehetett szó, amelyek védettek, példányonként 50 ezer forintos eszmei értékkel.

A gyanútlan vásárló nem tudta, hogy mit tegyen. A 444.hu munkatársa viszont felhívta az illetékes kormányhivatalt, ahol megtudta, hogy ebben az ügyben még senki sem tett bejelentést náluk. Hozzátették: a dolog valószínűleg illegális, mivel a védett fajok importjához szintén ők adják ki az engedélyt, és kecskerákra ilyet nem kért senki.

A lap kiemelte: elvben elképzelhető, hogy valaki olyan helyről importáljon, ahol legális kifogni vagy tenyészteni ezeket a rákokat, ehhez azonban engedély kell. Még ahhoz is, hogy valaki Magyarországon keresztül vigyen ilyen szállítmányt.

Az olvasó ezek után bejelentést tett a kormányhivatalnál, a hatóságtól pedig nemrég levelet kapott:

szeptember 16-án előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést tartottak a Duna Pandában, ami során 212 darab védett és le nem papírozott kecskerákot találtak. Tehát a pultban 100 millió 600 ezer forint eszmei értékű rák volt.

A ritka rákokat még aznap átvitték az Állatkertbe. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője szerint az állatok borzalmas állapotban voltak, nem is vízben, hanem nedves rongyok között tartották őket. A szállítmány durván harmada vagy eleve döglött volt, vagy az Állatkertbe érkezése után rövidesen elpusztult: a 212-ből durván 170 példány maradt életben. Az állatok csoportjának egyik felét az Állatkert különféle medencéiben és mesterséges tavaiban, másik felét a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban helyezték el.

Nyitókép: Wikipédia

#Belföld#védett állat#duna panda#pláza#kormányhivatal#kecskerák

Címlapról ajánljuk