Belföld

Gondnokság alá vetetne egy nőt a kormányhivatal, mert túl sokat panaszkodik, és szidja az ügyintézőket

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 13:07

A nő beteg és alkoholista testvérével él együtt, aki már kezet is emelt rá. Amikor azonban rendőrt hívott, őt büntették meg valótlan bejelentés miatt – állítja a nő, aki egy Balaton közeli faluban él.

Cselekvőképtelenné nyílváníttatna és gondnokság alá vetetne egy Balatonhoz közeli faluban élő nőt egy dél-magyarországi kormányhivatal, írta meg a Szabad Európa

A nő egy családi házban él 44 éves pszichiátriai beteg és alkoholista testvérével, aki gondnokság alatt áll. A házat még a szülei építették, de a törlesztőrészlet elszállása miatt végül egy vagyonkezelő tulajdonába került, tőlük bérli vissza a ma már nem létező örökségét.

Azt mesélte, hogy a testvére részegen szokott haza menni, „tör-zúz, agresszív, és van, amikor meg is ver”. Fél tőle, volt, hogy el kellett menekülnie otthonról. Szerinte a férfi veszélyes magára és másokra is. 

Az elmúlt időszakban többször is kihívta a rendőröket, de ezzel semmit nem ért el, mert mire a rendőrök kiérkeznek, a férfi csendben marad, így a végén rajta verik el a balhét valótlan bejelentés miatt. „Most épp kétszáz óra közérdekű munkát kell ledolgoznom emiatt” – panaszkodott.

A nő évek óta próbálja elérni, hogy a testvére ne éljen vele egy fedél alatt, erre májusban arról kapott levelet a bíróságtól, hogy a Járási Hivatal gondnoksági pert indított ellene, cselekvőképtelenné szeretnék nyilváníttatni. 

Indokként egyebek mellett azt írták, hogy előfordult, hogy a városháza előtt közbotránkozást okozott, és „minősíthetetlenül méltatta a hivatal dolgozóit”.

Az ügyet jól ismerő Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza azt mondta, nagyon kevés ennyire abszurd történetet ismer. A szakértő szerint a nő testvére tényleg életveszélyes, akit el kellene helyezni egy olyan ellátásban, ahol segítséget kap – ez lenne a gondnoka feladata. Ehelyett azzal foglalkoznak, hogy gondnokság alá helyezési eljárást indítanak a nő ellen azért, mert folyton panaszkodik.

Ez teljesen nonszensz

– fogalmazott. 

Nyitókép: Illusztráció /  iStock / Getty Images Plus

#Belföld#gondnokság#kormányhivatal#cselekvőképtelen#tasz#boros ilona

Címlapról ajánljuk