Belföld

Egész éjszaka a parlamentben vitáztak az ellenzéki képviselők, húsz órája próbálnak választ kapni a Fidesztől

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 27. 6:32

Csak egy kérdésük van: „miért akarjak kisegítő feladattá tenni az állam szerepét egy brutális szociális válságban?”

„Miért akarjak kisegítő feladattá tenni az állam szerepét egy brutális szociális válságban?” – erre a kérdésre próbál húsz órája, azaz a szerdai munkanap kezdete óta választ kapni pár ellenzéki képviselő a parlamentben. A parlamenti üléseknek nincsen időkorlátja, a házelnök csak ismétlés esetén rekesztheti be az ülést.

Ezt az éjszaka folyamán sikerült elkerülnie Jámbor Andrásnak, Tordai Bencének és társaiknak.

A maratoni obstruálásról a párbeszédes Jámbor a Facebook-oldalán tudósít. Így foglalta össze a problémát, amiről az RTL.hu is beszámolt: a szociális törvény módosításával a Fidesz „kimondja, hogy elsősorban az egyén a felelős, aztán rátolja az ellátás felelősségét a karitatív szervezetekre, az egyházakra, az önkormányzatokra és csak a sor legeslegvégén szerepel az állam. A szociális törvény módosításának azonnali visszavonását követeljük! Maradunk, és addig beszélünk, ameddig nem kapunk választ!”

Pintér Sándor Belügyminisztériuma még múlt héten nyújtott be egy törvényjavaslatot, ami átírja a szociális törvény 1993 óta változatlan elejét: ez még az állam és az önkormányzat felelősségeként határozta meg a szociális ellátás biztosítását az egyéni felelősséggel egy szinten. Az új verzió viszont rangsorolja, hogy kinek mekkora felelőssége van a szociális ellátás terén – és a sorban csak az utolsó az állam.

Később hajnali egykor jelezte a képviselő, hogy már hatodszorra feltette a kérdést, de még mindig nem kapott választ a Fidesztől. Nemrég már azt jelentette be, hogy huszadik órája tart a vita, ami már valószínűleg rekordnak számít a magyar országházban. A vitában felszólalt még a jobbikos Z. Kárpát Dániel és az LMP-s Ungár Péter is.

Nyitókép: Jámbor András / Facebook

#Belföld#párbeszéd#parlament#maraton#rekord#ülés#szociális törvény#fidesz#kérdés#Jámbor András#tordai bence#ungár péter

Címlapról ajánljuk