Belföld

A Freedom House jelentése szerint Magyarországon már csak részben szabad az internet

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 12:59

Hazánk olyan országokkal került egy csoportba, mint Banglades, Nicaragua és Srí Lanka.

A Freedom House besorolásának változtatásához a 2021-es előválasztás körüli, több weboldalt érintő túlterheléses, ún. DDoS támadások is hozzájárultak. Magyarország most már olyan országokkal került egy csoportba, mint Banglades, Nicaragua és Srí Lanka, írja a a Társaság a szabadságjogokért (TASZ), amely részt vett a jelentés kidoldozásában.

A washingtoni székhelyű kutató és nemzetközi jogvédő szervezet  2022-es jelentése 70 országot vizsgált és három fő kategória alapján osztályozta azok internet szabadságát. 

A jelentés részletesen vizsgálta az internethozzáférés különböző akadályait, a tartalmi korlátozásokat, illetve felhasználói jogok sérülését. Az összesen 100 pontos rendszerben 70 pont felett teljesítő országok kaptak „szabad” besorolást. Mivel Magyarország 69 ponttal zárt, a „részlegesen szabad” kategóriába sorolták.

A jelentés szerint Magyarországon 2020 óta csökken az internet szabadsága. Hiába széleskörű és megfizethető az internethez való hozzáférés, illetve nem számottevő a nyílt tartalomkorlátozás, a kutatás szerint a kormány tovább erősíti a távközlési és médiakörnyezet feletti ellenőrzését. 

A lefedett időszak (2021 június – 2022 május) alatt a politikai ellenzék jelentős kibertámadásokkal szembesült az előválasztások során. 

Ezen felül, a vizsgált időszakban, a Parlament meghosszabbította a veszélyhelyzetet. Magyarország, éppúgy, mint az EU többi tagállama, az Európai Tanács rendeletének megfelelően blokkolta az állami tulajdonban lévő orosz weboldalakat is. 

Ezenkívül a kormány elismerte, hogy olyan kémprogram-technológiát vásárolt, amelyet újságírók és ügyvédek megcélzására használtak.

Az elemzés azt is kiemeli, hogy a 2010-es választások óta a kormány olyan alkotmányos és jogi változtatásokat vitt véghez, amelyek lehetővé tették az ország független intézményei feletti ellenőrzés megszilárdítását. 

A Fidesz vezette kormány a közelmúltban olyan jogszabályok bevezetésére törekedett, amelyek hátráltatják az általa kedvezőtlennek ítélt ellenzéki csoportok, újságírók, egyetemek és civil szervezetek működését.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#internet#szabadság#freedom house#tasz

Címlapról ajánljuk