Belföld

Orosz településsel erősítette meg testvérvárosi szerződését Kalocsa

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 21:57

Egy orosz várossal lépett testvérvárosi kapcsolatra a hétvégén Kalocsa, írja a Telex a baon.hu nyomán. Az erről szóló megállapodást a hétvégi paprika- és gasztrofesztiválon írták alá, ahol a Lappföld Oroszországhoz tartozó részétől valamivel délre fekvő Poljarnyije Zori polgármestere is tiszteletét tette. Makszim Puhov a beszámoló szerint azt mondta:

Mindaz, ami a világpolitikában jelenleg történik, független a kis önkormányzatok közös munkájától.

A kormánypárti baon.hu is igyekezett hangsúlyozni, hogy a kalocsaiak még 2019-ben vették fel a kapcsolatot az oroszokkal, csak a világjárvány miatt nem tudták eddig szentesíteni a testvérvárosi megállapodást.


Makszim Puhov szerint egyébként a két települést az köti össze, hogy mindkettejük közelében működik atomerőmű, és náluk is megfordultak olyan szakemberek, akik a paksi létesítmény építésében vagy üzemeltetésében részt vettek.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után a kalocsai önkormányzat jelezte, hogy „az orosz kapcsolatfelvétel és szerződéskötés már 2019-ben, tehát három evvel az ország Ukrajna ellen indított háborúját megelőzően, levélváltás útján, hivatalos dokumentumban, formálisan is megtörtént. 2019 októberében Dr. Bálint József Miklós, Kalocsa akkori polgármestere írta alá az orosz testvérvárosi kapcsolatot. 2022. szeptember 9-én csupán a, hivatalosan már megkötött szerződés jelképes megerősítésére került sor, ami az eredeti szerződés tartalmát semmilyen formában nem érinti. Épp oly módon, ahogy Kalocsa város többi testvérvárosával is megerősítették a korábban köttetett megállapodásokat ezen a napon.”

 

Nyitókép: A Szentháromság-templom Poljarnyije Zoriban – Fotó: iStock / Getty Images Plus

#Belföld#kalocsa#oroszország#paksi atomerőmű

Címlapról ajánljuk