Belföld

Vörös csillagért kétszázezer forintra bírságolták a munkásőr egyesület vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 5. 7:48

A büntetővégzés szerint a fotókat el kell távolítani a honlapról és a közösségi oldalakról is. 

Kétszázezer forintos pénzbüntetést kapott Juhász Norbert, a Hagyományőrző Munkásőr Társaság vezetője, amiért az egyesület honlapján, valamint több facebookos képén is ötágú vörös csillag volt látható – írta a Blikk. A tárgyalás nélküli, úgynevezett büntetővégzés szerint a fotókat el kell távolítani a honlapjukról és a közösségi oldalukról is. 

A munkásőrség, azaz a Magyar Szocialista Munkás Párt (MSZMP) hatvanezer felfegyverzett, hithű kommunistából álló egysége a rendszerváltáskor megszűnt, de a szellemiségét a hagyományőrző egyesület megpróbálta tovább vinni. A munkásőrség tagjai között fanatikus kommunisták, hobbikatonák is voltak, mások pedig a karrier miatt csatlakoztak. A tisztek többsége karhatalmista volt, akik részt vettek az 1956-os forradalom leverésében is.

„A büntetésemet kétszáz nap fogházzal is kiválthattam volna, de én inkább tízhavi részletben kifizettem. 

Egy bírósági procedúrától természetesen nem rettenünk el, hiába a büntetés, sosem hátrálunk meg, következetesen kiállunk továbbra is a céljainkért. 

Persze, mélységesen elítélendőnek tartjuk a bíróság döntését” – mondta a lapnak Juhász Norbert, a Hagyományőrző Munkásőr Társaság parancsnoka, aki azt állította, hogy a sztálinizmus bűneitől elhatárolódnak. 

Hozzátette, hogy az ő családjában is volt olyan, aki a kommunizmus áldozata volt, ám ez az egész ügy szerinte nem az egyéni sérelmekről szól, 

hanem sokkal magasabb rendű erkölcsi és társadalmi célokról.

A szervezet egyébként idén áprilisban a tanácsköztársaságra emlékezett az újpesti vörös katona szobránál, júniusban Kádár János sírjánál álltak díszőrséget gyakorló egyenruhában, de egy nyilvános megemlékezésen más szervezetekkel karöltve elhunyt szovjet katonák előtt is tisztelegtek.

A Munkásőrségről márciusban a XXI. században láthattak riportot az RTL nézői.

Nyitókép: Szovjet hősi emlékmű részlete, Antal Károly 1945-ben készült alkotása a főváros V. kerületében a Szabadság téren – Fotó: Róka László/MTVA

#Belföld#munkásőrség#hagyományőrzés#kommunizmus#mszmp#büntetés#bíróság#vörös csillag

Címlapról ajánljuk